Витамин К е мастноразтворим витамин, който има важна функция, включително при синтезата на някои от факторите на кръвосъсирването (II, VII, IX, X). При недостига му в организма се създава риск от кървене. Това се случва най-често в неонатална и кърмаческа възраст или при деца, при които е нарушена резорбцията му в гастроинтестиналния тракт.

 

Има няколко форми на витамин К. Витамин К1 се набавя от някои храни с растителен произход – зелени листни зеленцучи, бобови растения, растителни масла и други. Той се включва в състава на различни фортифицирани (подсилени) храни. Витамин К2 се произвежда в организма от бактерии, обитаващи гастроинтестиналния тракт. Тъй като витамин К е мастноразтворим, за неговата резорбция в червата е необходимо наличието на жлъчни киселини.


 

Запасите в организма от витамина са малко, а от друга страна той бързо се използва за нуждите на коагулацията и синтезата на фактори на кръвосъсирване. При недостатъчен внос, производство или малабсорбция дефицит може да възникне в рамките на няколко седмици. При недостиг на витамин К може да настъпи кървене от различни органи. То може да се случи:

  • В ранния неонатален период поради недостатъчните запаси от витамина и слабия му трансфер през плацентата. От друга страна в храносмилателната система все още не се синтезира витаминът, тъй като червата на бебето са стерилни при раждането. Дефицитът настъпва по-често при кърмени деца, тъй като адаптираните млека са фортифицирани – имат допълнително добавени витамини в състава им.
  • Късна форма, която може да настъпи между 2-седмична и 6-месечна възраст. Най-често се наблюдава при кърмени деца, поради ниското съдържание на витамина в кърмата.
  • Във всяка възраст при наличие на малабсорбционен синдром. Това се случва при подлежащо друго хронично заболяване – холестаза, заболявания на задстомашната жлеза, целиакия, възпалително чревно заболяване, пролонгирана диария.

 

След неонаталния период недоимъчното хранене не може да предизвика дефицит на витамин К. Това може да се случи обаче, ако недохранването е в комбинация с прием на антибиотик, който нарушава чревната микрофлора. Дефицит настъпва често при лечение на детето в интензивно отделение, особено ако се налага преминаване към тотално парентерално хранене. Обикновено кървенето е от гастроинтестиналния тракт, лигавиците, убодните места, по-рядко се наблюдават интракраниални кръвоизливи.

 

В лабораторните изследвания се откриват нарушения в хемостазата. Увеличено е протромбиновото време. Броят на тромбоцитите и нивото на фибриногена обикновено са в норма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението на дефицита на витамин К?

 

След раждането обикновено в повечето родилни отделения се провежда профилактика с витамин К. При наличието на отклонения в хемостазата и предполагаемо дефицитно състояние се провежда суплементация с витамин К. В този случай протромбиновото време и нарушенията в хемостазата се повлияват на шестия час и се нормализират след 24 часа. При опасност или наличие на животозастрашаващо кървене лечението се провежда в интензивно отделение, като то е комплексно и може да включва хемотрансфузия или преливане на плазма. Ако детето е с малабсорбционен синдром в резултат от подлежащо хронично заболяване, се провежда профилактична суплементация с витамин К с помощта на перорален препарат.

 

Каква е профилактиката?

 

След раждането в повечето неонатологични отделения при бебетата се провежда профилактика най-често с перорален разтвор. Тази единична доза обаче не предотвратява риска от по-късната форма на дефицит на витамин К, настъпваща след неонаталния период. Поради тази причина се препоръчва на едномесечна възраст да се даде още една доза от витамина.