Лятото е любим сезон на всички! Денят става по-дълъг, прекарваме повече време навън, посещаваме море или планина, а децата прекарват повече време в разходки и игри на открито. Слънцето грее много по-силно, което е свързано със създаването на добро настроение, но има и своите негативни страни – твърде високи температури, опасност от слънчево изгаряне, прегряване и дехидратация. Всички тези опасности застрашават една от най-уязвимите групи, а именно кърмачетата и децата. Това изисква от родителите да бъдат особено предпазливи и да осигурят на най-малките максимален комфорт и защита от слънчевите лъчи.

 

Директните негативни ефекти върху кожата, се дължат на трите типа ултравиолетови лъчи – UVA, UVB, UVC.  UVA достигат в най-голямо количество до кожата и имат най-висока прониквателна способност. Те предизвикват стареене на кожата и водят до развитието на злокачествени кожни новообразувания – меланоми. UVB в голяма степен се отблъскват от най-горния слой на кожата, имат по-високо енергийно съдържание и причиняват кожно изгаряне. UVC се отразяват от озоновия слой и не достигат земната повърхност.


 

Слънчевото изгаряне представлява зачервяване, изсъхване и възпаление на кожата в резултат на продължително излагане на слънчево греене. Непосредстеният ефект се проявява след около 2 часа, с промяна в цвета (зачервяване) и болка, като достига своя пик до 14 часа по-късно. След втория ден, зачервяването постепенно отминава, кожата става суха и започва да се бели. При кърмачетата, подобни инциденти протичат особено тежко, тъй като са свързани със силна болка и раздрзнителност.

 

Освен непосредствения негативен ефект, свързан с болезненост и локални кожни промени, това състояние крие много по-сериозни дълготрайни негативни ефекти. Еднократен инцидент на слънчево изгаряне, в кърмаческа или ранна детска възраст, е свързан с удвояването на риска от поява на меланом в зряла възраст. 

 

Детската кожа е по-тънка, чувствителна и светла. Тенът зависи от съдържанието на меланин - естествен пигмент, който определя цвета на кожа, очи и коса. Неговата функция спрямо неблагоприятното действие на UV-лъчите е основно защитна.

 

Как да се предпазим от слънчево изгаряне?

  • Слънчевото греене е най-силно между 10 и 16 часа през деня. Желателно е да се избягват разходки, игри на открито, както и посещението на плажове по това време. 
  • Дерматолозите препоръчват, при деца до двегодишна възраст, да се избягва прякото излагане на слънчева светлина.
  • Винаги използвайте слънцезащитни продукти! Съществуват минерални формули (съдържащи титаниев диоксид или цинков оксид), които са безопасни и подходящи за употреба от 0г +. При най-малките, до 6-месечна възраст, се препоръчва да се избягва употребата на всякакви слънцезащитни кремове. В тази ранна възраст най-добрият подход е да предпазвате кърмачето от директно слънчево огряване. Ако се налага, нанасяйте слънцещитен крем на ограничени зони, по откритите места – лице, ръце, крака. Използвайте хипоалергенни формули. Винаги преди да използвате нов продукт, тествайте предварително за алергии. Нанесете малко количество на ограничена повърхност на предмишницата и в следващите 48 часа наблюдавайте за кожни реакции от типа на зачервяване, сърбеж или поява на обрив.
  • Използвайте слънцезащитни продукти с SPF 50. Нанесете поне 30 минути преди контакта със слънце и не забравяйте за повторните апликации на всеки 2 часа, най-вече след излизане от водата.
  • Избирайте подходящо облекло. Задължително е носенето на шапка, с достатъчно широка козирка, като при кърмачета под 6 месеца, е необходимо да има периферия, която осигурява защита и на врата. Подбирайте дрешки от естествени дишащи материи. На пазара могат да се намерят рашгард тениски с SPF 50, които предпазват тялото от външни влияния, изсъхват бързо и са изключително комфортни.
  • Осигурете сянка - допълнително чадърче на количката или сенник. Когато сте на плажа следете детето да бъде винаги под чадър или тента.