Има много вълнуващи моменти и постижения, през които бебето преминава през първите месеци и години. Но това, което родителите трудно забравят са първите стъпки.


Един от най-важните етапи от физическото развитие е точно прохождането. Когато този момент наближи за родителите изникват редица въпроси – кога детето има готовност, кога е нормалната възраст и нужно ли е то да бъде подпомогнато?


Уокърите или уокъри от walk – вървя, подпомагат мускулите на краката на бебето или малкото дете в самостоятелно ходене, без да му дават възможност за сядане и предвижване с прекалено голяма скорост. Това са т.н. проходилки за бутане. При тях детето се движи, подпира и ходи. Те са не само полезни при първите крачки, но и съчетани с много интересни игри. Образователни и занимателни те спомагат за развитието на фината моторика, логическото мислене и дори въображението.Проходилките тип „паяк“ започват да се отричат от все повече медицински специалисти – ортопеди, педиатри и експерти по ранно детско развитие. Независимо от това някои родители имат предпочитания към тях и в тези случаи педиатрите препоръчват използването им след навършване на поне 8 месеца, защото тогава мускулите на гърба са достатъчно здрави, за да поемат тежестта на тялото.


Често родителите в желанието децата им да проходят започват да ги поставят в проходилки от изключително ранна възраст. Но те могат да доведат до увреждане на прешлените, които се проявяват на много по-късна възраст.


С използването на проходилката е възможно пропускане на важна част от развитието на детето. Те дори могат да забавят прохождането, ако се използват твърде често. Проучвания показват, че децата, ползващи проходилка за сядане, прохождат по-бавно от другите с около 2-3 седмици. За да достигне нужният баланс за прохождането, детето трябва да го придобие без чужда помощ.


В използването на проходилки бебето трудно може да види как краката му се движат и не получава визуална информация за долната част на тялото. Възможно е то да ходи без дори да осъзнава, че краката му се движат.


Когато децата са поставени в проходилките за сядане, те често губят желание за пълзене и така те показват забавено двигателно развитие месеци след като са се научили да ходят. Забавянето изглежда малко повече от три дни за всеки 24 часа от употребата на проходилка, според проучвания. Но най-големите закъснения – и най-голямата изненада за много родители – са забавянето на умственото развитие и по-ниските оценки на тестовете за психическо развитие, които все още са налице 10 месеца след първоначалното използване на проходилка.


Ако все пак сте решили да използвате проходилки, специалистите съвеват в началото да се започне с три минути, след което можете постепенно да увеличите времето, като добавите две минути на ден. Четиридесет минути е границата, в противен случай детето може да има проблеми с гърба. Използвайте проходилка не повече от два пъти на ден.


Важно е винаги да се контролира бебето в проходилка, без да се оставя само. При рахит използването на проходилка е противопоказано.


Производителите на проходилки тип паяк препоръчват тяхното използване от деца навършили минимум шест месеца, защото до това време бебето трябва да се е научило да стои само седнало, без помощ от родител и без да е подпряно отстрани.


Важно е дрехите, с които е бебето или малкото дете да бъдат широки, удобни и свободни по тялото. Всичко прекалено стегнато и впито може да намали двигателната активност на бебето, което ще забави естествения ход на развитието на движенията му и съответно неговата по-голяма самостоятелност.


Библиография:
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-walkers
The Baby Book, Martha Sears and William Sears