Някои от сапуните и лосионите за баня могат да причинят раздразнение и дори екзема по кожата на бебетата, предупреждават изследователи от Университета в Шефийлд.

 

През първите шест седмици след раждането имунитетът е изключително нисък и бебето е практически беззащитно към всякакви инфекции.

 

В този период, децата с наследствена предразположеност към дерматологични проблеми са с много висок риск от развитие на екзема, съобщава The Daily Mail.

 


Професор Ричард Корк и колегите му от университета в Шефийлд, обясняват, че козметичните средства и миещите препарати, дори и когато са предназначени за деца, съдържат прекалено много химични вещества. Химикалите дразнят бебешката кожа, предизвикват възпаления, а при децата с предразположеност към екзема -могат да я провокират още в много ранна възраст.


Съдържащите се в сапуна и дущ-теловете ингредиенти често са прекалено силни, разрушават повърхностния епителен слой и премахват преградата за навлизане на алергени в по-дълбоките дермални слоеве, което от своя страна повишава риска от дерматологични проблеми.


Притеснителен според експертите е и фактът, че в състава на някои козметични средства, на чийто етикети пише, че са хипоалергенни и са специално за бебета и малки деца, се откриват  формалдехид и други токсични химични елементи, които могат да се окажат изключително вредни за здравето на малките деца.


Според различни изследвания формалдехидът е силно токсичен и може да доведе до опасни последици.  Веществото изостря чувствителността на кожата при децата и причинява най-често срещаната екзема – контактен дерматит.