Според ново проучване на Университета във Флорида кърмата на майки, ваксинирани срещу COVID-19, съдържа значителен запас от антитела, които осигуряват протекция на техните кърмачета от заболяването.


Според д-р Джоузеф Ларкин, старши автор на изследването и доцент в катедрата по микробиология и клетъчни науки на UF/IFAS, ваксинацията води до значително увеличение на антителата срещу SARS-CoV-2, като ваксинираните майки могат да предадат пасивно имунната защита на своите бебета при изключително кърмене.


При раждането имунната система на бебетата е недоразвита, което затруднява „самостоятелната“ им борба с инфекциите. Но природата е осигурила пасивното преминаване на антитела срещу различни заболявания, от които е преболедувала майката или формирани следствие на ваксинация. Така още по време на бременността през плацентата, а впоследствие и от кърмата, бебетата получават адекватна защита срещу голям набор от патогени.Ако кърмата се приеме образно като кутия пълна с инструменти, които помагат в подготовката и адаптацията на бебето, то ваксинацията добавя още един елемент към този своеобразен инструментариум. Резултатите от проучването категорично показват, че ваксините могат да помогнат за защита както на майката, така и на бебето, друга убедителна причина за бременни или кърмещи жени, за да се ваксинират.


Проучването е проведено между декември 2020 г. и март 2021 г., когато ваксините Pfizer и Moderna за първи път стават достъпни за здравните работници.


За проучването изследователите проследяват 21 кърмещи жени, които никога не са били заразявани с вируса на COVID-19. Изследователският екип взема проби от кърмата и кръвта на майките три пъти: преди ваксинацията, след първата доза и след втората доза.


Изследването показва, че е налице силен антителен отговор, който се отчита не само в кръвта, но и в проби от кърмата след втората доза-около стократно увеличение в сравнение с нивата преди ваксинацията.


Тези нива също са по-високи от наблюдаваните след естествена инфекция с вируса, обяснява д-р Вивиан Валкарсе, лекар в неонатологично отделение и съавтор на проучването.


Обикновено бъдещите майки се ваксинират срещу коклюш и грип, но ваксината срещу COVID-19 е още една от препоръчителните ваксини.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-08-breast-mothers-covid-vaccine-antibodies.html
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2021.0122