Кърмата носи ползи на бебето в много насоки, като осигурява адекватния баланс от хранителни вещества, помага в защитата на организма му срещу заболявания и инфекции и вероятно подпомага мозъчното развитие. 
 
Много от физическите характеристики на бебето са създадени, за да улеснят кърменето. Техниката на сученето изисква възможно най-близък контакт между езика и челюстта на бебето и майчината гърда. 
 
За максимален контакт езикът на новороденото е огромен, в сравнение с размера на неговата уста. В бузите на мъника има мазнина, чиято цел е да поддържа езика в правилна позиция за сучене. 
 
Мазнината в бузките е там и за да предотврати тяхното деформиране, огъвайки се навътре в устната кухина. Това би намалило размера на устата, както и налягането, необходимо за това кърмата да попадне в устната кухина. 
 
Горните дихателни пътища на новороденото, през които въздухът навлиза и напуска белия дроб, също са в подкрепа на кърменето. Те са много къси и епиглотисът се докосва до меките тъкани в горната задна част на небцето. Епиглотисът е еластичният хрущял с форма на листо, който затваря входа на гръкляна при гълтане, предотвратявайки навлизането на храна в хранопровода.
NEWS_MORE_BOX
 
Тази комбинация от физически характеристики помага за насочване на кърмата към хранопровода, който, на свой ред, я отвежда в стомаха. Това намалява и риска кърмата да попадне в трахеята. Също така подтиква новороденото да удължи врата си, довеждайки напред долната челюст, за да се постигне максимален контакт с гърдата
 
Как е устроена устната кухина на новороденото, може да видим във видеото: