Често през топлия сезон бебешката кожа страда. Пелените за еднократна употреба допълнително допринасят за задържането на топлина, като контактът с урината, независимо колко са добри абсорбиращите им свойства, предразполагат към и усложняват дразненето на кожата.


Възможно е червеният обрив по кожата на бебето да изплаши. Понякога родителите не откриват причината за появата му. Възможно е уртикарията да се дължи на по-силна чувствителност на бебешката кожа и алергична реакция към вещество в пелените, миещи средства, козметиката или праха за пране, която се използва за детските дрешки. Обикновено в тези случаи отстраняването на дразнителя, помага за подобряване състоянието на кожата.


В повечето случаи уртикарията минава сравнително бързо без да показва трайна склонност.


Уртикарията представлява вид копривен обрив, с червени влажни дребни пъпчици върху кожата. Обикновено се локализира на големи или по-малки участъци, според мястото, по кожата на дупето, бедрата, но може да се появи и по коремчето, гърба, врата, свивките, дори бузите.

Кожата изглежда силно червена, силно раздразнена, чувствителна е и често допирът до нея и контактът с дразнещи вещества води до плач на бебето. Нормално е то да плаче – него го щипе, пари, сърби и дори боли.


При всеки отделен случай уртикарията се задържа за различно време – може да се изяви само в продължение на няколко часа или да притеснява седмица – десетина дни.

Възможно е състоянието да се повтаря често. За остра форма се приема уртикарията, която минава до 6 седмици. При хроничната - се наблюдават рецидиви след този срок.


Причините за изявата на уртикарията са: топло време, неподходящо обличане, прекалено отопляване на помещението - въобще силно затопляне, алергична реакция, инфекция, стрес или заболяване.


Когато уртикарията е съпроводена от ангиоедем - състояние, при което се наблюдава подуване на тъканите около очите, клепачите, както и на ръцете, краката или гърлото - е възможно тогава, макар и рядко, причината да е по-силна алергична реакция от страна на организма или дори анафилактичен шок. Младите родители трябва да са наясно, че при каквито и да промени в здравословното състояние на бебето, следва да се консултират с личния му педиатър, а когато видят подобно подуване да направят връзка с лекар веднага. 

NEWS_MORE_BOXЧервеният обрив при уртикарията се проявява в резултат на отделяне на хистамин от мастни клетки в кръвообращението, което прави кръвоносните съдове, намиращи се под кожата, слаби и чувствителни. Течностите, които се намират в кожата, вече са преките виновници за пъпчиците и отока на кожата.


Често уртикарията се дължи на алергична реакция към фактор, с който е имало контакт преди минути.
 

 


Когато уртикарията се дължи на алергична реакция, тя най-често е вследствие на:

 

  • консумирана храна, особено риба (морски деликатеси), ядки, мляко или плодове,
  • лекарства,
  • алергия към домашен любимец,
  • полен,
  • ухапване/ужилване от насекоми,
  • алергия към контактна повърхност или вещество.Уртикарията може да се дължи и на инфекция, включително и грип, прегряване при интензивна физическа активност, стрес, излагане на слънце, на студено, къпане в хладка вода, потапяне в морето или друг естествен или изкуствен басейн, продължително седене на едно място в една поза. Не достатъчно честата смяна на пелените също е причина.

Хроничната уртикария обикновено е трудно разрешима и касае проблем с имунната система. Има случаи, които се обвързват със заболяването лупус. Хроничната уртикария обаче може да се дължи и на системна грешка при грижите за бебето, алергия към определена храна, продължителен прием на лекарства. Състоянието изисква решение от страна на лекар.

Има изключения, в които причините за уртикарията не могат да се установят.

 

 

В продължението: когато уртикарията е опасна