Кърменето може да помогне на децата да постигнат училищни успехи до 10-годишна възраст, показва проучване, публикувано в списание Pediatrics.


Изследователите установяват, че момчетата, кърмени в продължение на шест месеца и повече, имат по-добри учебни постижения по дисциплините математика, четене, писане и правопис, отколкото момичетата. В проучването участват над 1000 деца. Те са наблюдавани от момента, в който майките им са бременни в 18-та седмица, докато навършват 10-годишна възраст. На този етап вече са обобщени и резултатите им по предметите, обясняват учените.


Смята се, че връзката между майката и бебето, която осъществяват по време на кърмене, може да означава, че майките са по-загрижени и подкрепящи децата си.Момчетата са по-отзивчиви към майчиното внимание, в процес на учене, което може да обясни защо ефектът от кърменето е по-голям върху тях, заявиха изследователите.


Авторите на изследването, от Университета в Западна Австралия, споделят изводите си, че може би има вещества в кърмата, които помагат на мозъчното развитие. Най-вероятно ефектът е по-изразен при момчетата, поради липсата на женски хормони, защитаващи мозъка, допълват учените.


Те не изключват и други фактори, които могат да повлияят на образователното равнище, включително и образование на майката и доход на домакинството. Но, според изследователите, те не могат да дадат пълна информация за нивото на интелигентност на майката.


"Нашето изследване отново доказва, че кърменето в продължение на поне шест месеца има благоприятен ефект за оптималното развитие на детето. Затова майките трябва да бъдат насърчавани да кърмят в по-дълъг период от време.", казва д-р Уенди Оди от Центъра за изследване на детското здраве към Университета на Западна Австралия в Пърт и водещ проучването.