При кърменето в началото и двамата „партньори“ нямат опит. За това началото е трудно.

 

С какви трудности можем да се сблъскаме?


 

Бебето не поема добре гърдата. Това една от най-често срещаните трудности в родилно отделение. Нерядко причината е, че бебето е сънливо, защото майката е получила обезболяващи или е изтощено след тежкото раждане. 

 

В други случаи може да се дължи на факта, че зърното на гърдата ви е много голямо или пък е плоско или недостатъчно разтегливо. Възможно е бебето да е с по-малка устичка или от всичко по малко.

 

В тези случаи поискайте помощ от акушерките в отделението. Зърното на гърдата ви трябва да се стимулира така, че да изпъкне навън и да е по-лесно за засукване. Ако бебето не може да го направи само с устата си, вие трябва да му помогнете с пръсти. Не докосвайте самото зърно, а притиснете и завъртете малко при основата. Тогава провокирайте детето да търси и отвори широко устата си – подразнете го със зърното по бузката или по горната устничка. Изцедете няколко капки коластра, за да събудите интерес, повечето бебета биха я облизали.

 

Може би понякога положението ви изглежда безнадеждно. Не забравяйте, че малката устичка расте бързо, а упойващите лекарства, преминали от вас в бебето по време на раждането, постепенно ще изчезнат. Необходимо е малко време и междувременно не бързайте с шишето.

 

Някои бебета, които не показват интерес към гърдата и не отварят добре уста, могат да бъдат стимулирани, като се наподоби ситуацията, непосредствено след раждането. Легнете по гръб с добре повдигната горна част на тялото. Това обикновено не е добра поза за кърмене, защото гърдите се разливат встрани. Сложете бебето върху корема си, с нос, опрян в гърдата. По една или друга причина това положение може да стимулира и засили правилните рефлекси и инстинкти при детето, така че то да започне да извършва необходимите движения.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Големи, меки гърди. Може би бебето се домогва до гърдата енергично, улавя я с уста, но тя се изплъзва? Това се случва често при големи и меки гърди. Ако имате такъв проблем можете да си помогнете, като леко притиснете и насочите гърдата напред. По този начин ще стимулирате и притока на мляко към устата на бебето.

 

Гърдата може да се оформи така, че да пасва към устата на бебето, в зависимост от позата.


Големите меки гърди често се изплъзват настрани, когато сте в легнало положение. Поставянето на сгъната хавлиена кърпа или нещо подобно под гърдата може да улесни детето да засуче по-добре.

 

Препълване на гърдите. Понякога проблемът се състои в твърди, подути, препълнени гърди. Тогава бебето не успява да обхване гърдата добре, в устата му влиза само зърното и то се опитва да суче така. В тези случаи то не получава достатъчно количество кърма, а само наранява нежната кожа на зърното.

 

Решението в този случай е да се изцеди малко кърма. Тогава ареолата ще омекне леко и ще стане по-разтеглива, като образува хубав, дълъг „биберон“. Често най-щадящо и бързо е изцеждането на ръка.

 

В случай, че гърдите ви са много подути, опитайте „захващане тип лале“: За целта трябва да изрежете ноктите си много добре. Съберете пръстите си така, че да напомнят формата на лале. Поставете върха на пръстите върху ареолата, плътно около основата на зърното, натиснете навътре и задръжте така няколко минути. Тогава ще забележите, че в гръдната тъкан се образуват малки вдлъбнатини, малко по-меки, тъй като сте оказали натиск върху тъканната течност. Преместете малко пръстите си и натиснете отново.

 

От препълването на гърдите можем да се предпазим и като даваме на бебето да суче често, тогава гърдите по-бързо „разбират“ колко да произвеждат. Ако бебето започне да спи по цяла нощ още в първите седмици, може да се окаже, че ви прави лоша услуга. Вярно е, че ще поспите малко повече, но ще се събудите с препълнени гърди и проблеми с кърменето.