Много скоро родителите ще са в състояние да разберат дали бъдещото им дете носи ген на предавано в рода заболяване, още през бременността, но не чрез взимането на материал от пъпната връв или околоплодната течност, каквато е практиката до сега.

 

Чрез анализ на проба от кръвта на майката, която съдържа ДНК на плода, учени от Хонг Конг и САЩ, са в състояние да идентифицират всички ДНК нишки, които принадлежат на детето и така да получат цялостното му ДНК.


 

Чрез новата технология могат да се открият редица заболявания, които преобладават при определен род или население на даден географски район, обяснява ръководителят Денис Лоу, професор по медицина от Китайския университет в Хонг Конг.

 

Пробивът на изследователския екип е откритието, че плазмата на майката съдържа цялостния геном на плода. Досега се смяташе, че в кръвта на майката се съдържа само част от ДНК на детето. 

 

Изследването потвърди някои изпитани пренатални диагностики за наследствени болести в кръвта, като бета-таласемия. Според екипа мутиралият ген за бета-таласамия се предава от бащата и много вероятно е, ако той носи заболяването, то да се предаде на наследника му.

 

Проф. Лоу допълва още, че целият геном е разделен на милиони частици и използвайки новата технология те могат да се сглобяват в едно цяло. Известно е, че геномът на детето съдържа точно наполовина белезите на майката и на бащата. 

 

Странични експертите обаче призовават към предпазливост спрямо новата технология, тъй като според тях е твърде рано за широкото й прилагане. Аргуменът им е, че все още науката не е в състояние да тълкува много от резултатите при изследването на човешкия геном.