Едно от важните правила при започване на масажа е той да започва първо по гръб, след което се преминава в позиция по корем и се масажират седалищните мускули и тези на гърба.


Масажът започва винаги от периферия към център. Така се подпомага естествената посока на лимфния дренаж. Тоест започваме с подбедрицата и постепенно се придвижваме към бедрата. Важно е да се отбележи, че не се разтрива четириглавия бедрен мускул, най-много могат да бъдат направени 2-3 поглаждащи движения, които имат за цел подготовка на мускулните групи.


След това се преминава към корема и гърдите, където движенията са кръгови и без да се използват техниките на пощипване и потупкване. Някои експерти препоръчват да не се провежда масаж на гърдите, тъй като е чувствителна зона, но повечето съветват да се правят вилкообразни движения – от гръдната кост към раменете.Масажът на коремчето има за цел подобряване пасажа на чревното съдържимо и паралелно с това антиколик ефект. Препоръчва се да се извършва по хода на дебелото черво – отдясно, на около 1-1,5см встрани от пъпчето, след което нагоре над пъпа и се завършва вляво, отново странично от пъпа. Движенията наподобяват буквата „П“.


Ръцете отново се масажират от периферия – първо предмишницата и след това мишниците. Използват се отново вилкообразни или спираловидни движения, като натискът значително намалява в областта на лакътната става.


След това новороденото или бебето се завъртат по корем и се прави масаж на паравертебралната (около гръбнака) мускулатура и седалищните мускули.


Масажите на конкретни мускулни групи имат отношение към подобряване разгъването на големите стави – тазобедрена, колянна, лакътна и глезенна. Чрез масажиране на задните мускули на бедрото и на мишницата се води до подобряване на екстензията, съответно в коляното и лактите.


Важно е да се отбележи, че при масаж не трябва да бъдат разтривани и ставите, тъй като структурите в тях могат да бъдат лесно травмирани, дори и с масажни движения с приложена малко повече сила.


Разтриването на горната част на ходилата и ръцете води до улесняване на разгъването на пръстите. Така се намалява постепенно вродената флексия на мускулите.


В позиция по корем новородените и бебета могат да бъдат масажирани също и по крайниците, но обикновено тези движения се извършват докато те са били по гръб.

 

Важно е да се отбележи, че за разлика от четириглавия бедрен мускул, тук заднобедрените мускули за подходящи не само за поглаждащи движения, но и такива с прилагане на натиск – разтриване.


Седалищните мускули най-добре се стимулират чрез пощипкващия прийом.


По отношение на масажа на гърба е важно да се спазва отново посоката – от периферия към център. Тоест посоката е от врата към седалищната мускулатура. Разтриването отново е спираловидно от двете страни на гръбнака, като е от значение да не се преминава и по самия гръбначен стълб. Така се подлага на риск от увреждане силно чувствителната тъкан на гръбначния мозък.

 

Както, когато новороденото или бебето е в позиция по корем, така и по гръб се прави стимулация на т. нар. коси коремни мускули, които се намират странично на корема - между предната и задната част на тялото. правят се стимулиращи движения едновременно от двете страни - ляво и дясно.


В случай, че новороденото или бебето проявяват неспокойствие се налага преустановяване на масажите. Препоръчително е те да се извършват 2 пъти дневно заедно с гимнастика, но в някои случаи няма възможност и за включване на двете – затова тогава се избира само масаж, който в първите месеци е с приоритет.