Кърменето носи много предимства за майката и детето и не е необходимо да се преустановява в случай на инфекция с COVID-19, нито след ваксинация на майката.

 

В Световната седмица на кърменето от регионалната служба на СЗО за Европа посочват, че да се кърми, дори и при заразяване с COVID-19, е препоръчително, защото кърменето е най-добрият начин за хранене на новороденото и подсилва имунната му система.


 

Досегашните проучвания, макар и ограничени, показват, че вирусът, който причинява COVID-19, не се открива в кърмата. Това означава, че е безопасно да се продължи с кърменето, стига да се вземат препоръчителните предпазни мерки, в случай, че майката развие COVID-19.

 

Освен това, въз основа на наличните до момента доказателства и познания за това как действат ваксините срещу COVID-19, ваксинирането на кърмеща майка не представлява риск за нейното бебе. Кърмещите майки, ваксинирани срещу COVID-19, имат антитела в кърмата си, което дори може да помогне за предпазване на бебетата им от инфекция с вируса.

 

Делът на бебетата в Европейския регион на СЗО (обхващащ 53 държави), които са изключително кърмени до шестия си месец, е най-ниският от всички региони на СЗО. Само 13% от бебетата са изцяло хранени с кърма през първите 6 месеца от живота си, а в България този процент е още по-нисък.

 

За да отбележи Световната седмица на кърменето, СЗО/Европа призовава кърмещите жени да се ваксинират срещу COVID-19, защото Делта вариантът на коронавируса, който се смята за по-заразен, е вече доминиращ в региона.

 

Кърменето е един от най-ефективните начини за гарантиране на доброто здраве на детето, за предпазване от затлъстяване, за осигуряване на антитела и имунна защита. Кърмата съдържа антитела, които могат да помогнат за предпазване на детето и от респираторни заболявания.

 

Все повече проучвания показват значението на кърменето за растежа, развитието и здравето на детето, както и за това да се избегне затлъстяването и редица неинфекциозни болести.

 

СЗО съветва жените с COVID-19 да кърмят, ако желаят, стига да вземат предпазни мерки, като да носят маска или покрият по друг начин носа и устата си по време на кърмене и да мият ръцете със сапун и вода за 20 секунди преди и след докосване на бебето.