Създаването на първия по рода си календар, насърчаващ кърменето, инициираха майки от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, със стремеж красотата на кърменето да достигне до повече сърца и очи, да бъде подкрепа и вдъхновение.


Темата на календара е „12 пози за кърмене”. „Целта е не само да мотивираме майките и да покажем практически, че има много възможности за това кърменето да е удобно, но и да го представим като красиво и емоционално изживяване между майката и детето.“, сподели за Puls.bg Христина Янева, председател на асоциацията.


Идеята за създаването на календара и цялата работа по подбора и обработката на снимките са дело на Елеонора Минкова, която е доброволен консултант по кърмене и дизайнер. Снимките са подготвени от фотографа Калина Арсова, която е автор и на откритата миналата седмица в Пловдив изложба „Ангели с мисия”, организирана от фондация „Искам бебе”.В календара са използвани снимки от фотосесиите с три майки и техните бебета на различна възраст (от първия до дванадесетия месец): Ирена Милянкова, Стефи Тотева и Марияна Ангеловска. Моделът Ирена Милянкова с радост участва напълно безвъзмездно в снимките, тъй като, благодарение на помощта на консултанти от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” кърми успешно втората си дъщеричка, а сега и малкия Филип Себастиян. Стефи и Марияна с техните деца пък показаха, че кърменето на големи кърмачета продължава да е важно, красиво и естествено, казва Христина Янева.


Издаването на календара е финансово подкрепено от посолството на Кралство Норвегия. Към всяка снимка са използвани обяснения от книгата „Азбука на кърменето”, чийто автор е д-р Гру Нюландер, специалист по неонатология.


Друга инициатива на организацията е създаването на плакат, под мотото „С любов за моето дете”. Той е съставен от четири снимки, които показват основни пози при кърмене, придружени от кратки инструкции. Плакатът ще бъде разпространяван безплатно в родилните отделения и лекарски кабинети из цялата страна.


Календарът може да се закупи от консултантите по кърмене към НАПК - www.podkrepazakarmene.com, както и от книжарници „Хеликон“ в София и варненската болница „Майчин дом“.


Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” е създадена като неправителствена организация в подкрепа на естественото хранене през 2010 г. и обединява доброволни консултанти по кърмене и медицинските лица, които работят заедно под егидата на Националния комитет по кърмене още от 2006 г. За тези 4 години и, благодарение на организиращите се всяка година курсове за обучение, е изградена стабилна мрежа от над 70 консултанти в повече от 12 градове в страната, както и 3 консултативни кабинета по кърмене в София, Пазарджик и Варна.