В първите дни и седмици след раждането, постепенно нараства количеството на кърмата. В някои случаи е възможно лактацията да се засили прекомерно и да стане причина, бебето да отказвa гърдата, да се задавя при хранене и да е плачливо. Дори да имате голямо количество кърма, не е задължително това да води до дискомфорт или проблеми. Нарушенията в храненето се появяват, когато кърмата се отделя прекалено бързо от гърдата и детето не успява да погълне цялото количество своевременно.


Обикновено, майката усеща гърдите препълнени, дори след кърмене. Наблюдава се спонтанно изтичане на кърма от зърната и болезненост по време на кърмене. Кърмачето става плачливо, задавя се често, започва да се отдръпва от зърното. Впоследствие се появяват газове и обилни зеленикави изхождания. Най-често това се наблюдава след първо раждане или при близнаци.


Какво може да направите у дома?


 • Повечето кърмачки, със свръхобилна лактация изпитват значителен дискомфорт и дори болка по време на кърмене. В този случай изключително ефективни за техниките за дълбоко дишане и релаксация. А през времето в което не кърмите, за най-голям комфорт и хигиена се препоръчва употребата на подплънки за кърмачки.
 • Променете позата на хранене - легнете по гръб на диван или удобен стол и положете бебето върху гърдите, по този начин то ще има по-добър контрол върху потока на кърмата.
 • При нужда направете пауза. Ако кърмата изтича на струя, прекратете храненето, като позволите на бебето да се успокои и изчакате спонтанното изтичане от гърдите да спре. Възможно е понякога да се наложат дори по няколко подобни паузи на едно хранене.
 • Преди хранене, изпомпайте част от „предната кърма“. Изпомпвайки част от първата фракция кърма (за около 5-7 минути на гърда), ще намалите обема и напрежението. Съхранете събраното количество, като не забравяте да го етикетирате.
 • Друг вариант е да започнете да предлагате само по едната гърда на всяко хранене, като съответно ги редувате. Междувременно изцеждайте другата гърда при всяко хранене. Тази практика, позволява кърмачето да получи по-голямо количество от „задната фракция кърма“, която е по-богата на мазнини и забавя изпразването на стомаха, осигурява по-добро храносмилане на богатата на лактоза “предна фракция“. С времето трябва да настъпи и нормализиране на изхожданията.
 • Опитайте се да избягвате допълнителното изцеждане на гърдите, това допълнително стимулира лактацията. Използвайте помпата за кърма само при нужда, ако чувствате голямо напрежение и дискомфорт. След като отмине проблема, можете отново да продължите с регулярното изцеждането.
 • Свръхобилната лактация, може освен това да е съпроводена с характерни кликащи, хъркащи и други звуци по време на хранене.

Особени звуци по време на хранене,

Могат да се дължат и на други проблеми като:

 

 • Свързани със захапването на зърното къс френулум, проблеми със зърната-сухи и напукани;
 • Анатомични особености от страна на кърмачето: ларингомалация (състояние при което може да се наблюдава спонтанен колапс на дихателни пътища, поради незрялост на хрущялните тъкани); дефекти на небце или устни; зъбно-челюстни аномалии - ретрогнатия(изместена горна или долна челюст по-назад), микрогнатия (необичайно малка долна челюст, обикновено се наблюдава при някои синдроми-Пиер-Робин, Патау и др.), прогнатия (издаване на горна челюст напред);
 • Запушен нос, обилно секрети от горни дихателни пътища. Преди всяко хранене, се убедете, че носа на кърмачето е почистен. Ако по време на хранене се задави с кърма, отново промийте. Наличието на хранителни материи в назофарингса създава условия за бързо развитие на бактериални инфекции, освен това затруднява храненето;
 • Преди всичко винаги се убедете, че кърмачето добре е захапало зърното и проверете отново правилно и удобно ли е позиционирано за хранене (глава и тяло в една равнина). Ако чувствате болка или дискомфорт по време на кърмене е необходима допълнителна консултация със специалист. Педиатърът трябва да оцени, наличието или отсъствие на анатомични особености. Периодичната поява на звуци при кърмене е нормално явление, но ако детето често хърка, става неспокойно при хранене или наблюдавате звуци които се засилват с прием на храна и течности трябва допълнителна коснултация с лекар.

Библиография:
Brestfeeding Telephone Triage and Advice, Maya Bunik, MD, MSPH, FABM, FAAP
American Academy of Pediatrics