По-голямата ушна мида е вродена особеност на развитието на външното ухо поради механични или наследствени фактори и е възможно тя да не бъде прибрана до скалпа. Изпъкването може да бъде изявено в различна степен. Външното ухо се образува през третия месец от вътрематочното развитие, а на шестия месец окончателно се оформя ушната мида.


По-изразеното изпъкване на ушите, особено при децата, може да доведе до ниско самочувствие и редица емоционални проблеми. Поради което се изисква обръщане на внимание още в ранните години, когато проблемът може да се повлияе много по-лесно.


Ушната мида е един от първите органи, който достига пълния си размер още в детството. Затова, в ранните години от живота на детето, те са особено забележими. Когато има допълнително изпъкване, това може да се превърне в сериозен източник на дискомфорт.Неправилно развитие на антихеликса (дъговидната извивка от вътрешната страна на ушната мида) е една от причините за по-изразено изпъкване или „щръкване“ на ушите. Други причини са хипертрофирала хрущялна структура.


Основният признак е увеличаването на ъгъла на контакт на ушната мида с тилната част на главата. В същото време формата и размерите на ушите могат да бъдат напълно в рамките на нормалното. Като както хирургичните, така и консервативните методи по никакъв начин не нарушават здравето или развитието на слуховия орган.


Като съвети към майките, особено през първите месеци, специалистите насочват за по-внимателно следване на позицията на главата на бебето, за да избягва евентуално огъване, тъй като хрущялът е много податлив и бързо приема формата, следствие на притискане, дори само в рамките на няколко седмици или месец.


Друг метод е поставянето на стегната лента или шапка върху главата на бебето. Но този метод не във всички случаи се възприема добре от новородените.


Консервативен метод с добра поносимост и ефективност са коректорите за уши. Като поставянето им се препоръчва от най-ранна възраст – поне навършване на 3 месеца на бебето. При по-големи деца, до 7-годишна възраст, корекцията с този метод също дава ефект, но изисква повече време.


Коректори за уши са изработени от силикон и медицински лепила, които се поставят между ухото и прилежащата част на главата. Използват се хипоалергични и безцветни форми, както и водоустойчиви, така че при изпотяване да не се отпуска захвата на прилепване.


Хирургичната интервенция се извършва под обща или локална анестезия, като представлява премахване на излишната част от хрущяла, след което остава незабележим белег. По-щадящ метод е лазерната корекция, който също навлиза все по-успешно.


Референции:
1. W. Sears, M. Sears; The Baby Book;
2. R. Nazarian, A. Eshraghi, Otoplasty for the Protruded Ear, Seminars in Plastic Surgery.