Страхът от раздяла с майката е причина за сериозен плач и неспокойствие у бебето. Обикновено той се проявява от около 6-месечна възраст, когато детето започва да различава отделните хора и да изгражда силна емоционална връзка с родителите си. Плачът при раздяла става причина то да не може да се откъсне от тях. Бебето не одобява факта, че други хора искат да си играят с него, да му се порадват или дори да го погалят. Било то близки роднини или напълно непознати, реакцията е една и съща – негативна.

 

Страхът от раздяла се проявява при почти всички деца, като възрастта може да е различна. При някои то се случва още от 6 месеца, но при повечето негативните емоции при раздяла се засилват след 9-месечна възраст. Раздялата става особено трудна, ако детето е гладно, сънливо или болно.


 

Постепенно и с подходяща практика този период може да се предолее по-бързо и безпроблемно. Ето някои метода за справяне със страха от раздяла:

 

1. Практиката е най-важна. Всичко трябва да е под формата на игра. Може например да играете на криеница с детето. Така то постепенно ще разбере, че раздялата е временна и Вие ще се върнете, въпреки че в момента то не Ви вижда.

 

2. Опознаване на средата. Ако планирате да заведете детето на ново за него и непознато място, отделете известно време в началото, през което заедно ще разгледате обстановката. Поиграйте с играчките, покажете му предметите в стаята. Ако детето има любима играчка или одеало например, може да я вземете с него. Така то ще се чувства „по-сигурно” и комфортно.

 

3. Опознаване на човека. Ако планирате да оставите детето при непознат за него, задължително го извикайте поне 1 час по-рано. Това време е необходимо за детето, за да може то да опознае човека, който ще се грижи за него и да свикне с неговото присъствие.

 

4. Точният момент. Опитайте се да планирате така нещата, че детето да се е наспало и нахранило преди да излезете. В противен случай то ще бъде още по-изнервено и раздялата може да е много по-трудна и мъчителна. Най-подходящият момент е след следобедния сън.

 

NEWS_MORE_BOX

 

5. Ритуал на раздяла. Никога не се „промъквайте” тайно, докато детето се е заиграло например. Това ще създаде у него чувство за несигурност и следващият път раздялата ще бъде много по-трудна. Вместо това може да си изградите някакъв навик за сбогуване. Например прегръдка, целувка, изпращане на врата, махане през прозореца и т.н. Задължително кажете на детето кога ще се върнете. Тъй като то все още няма точна представя за времето, използвайте моменти, които то може да разбере, например „след обяд”, „след като се наспиш” и т.н.

 

6. Бъдете твърди и уверени. Нормално е детето да плаче, докато се разделяте. Това обаче не трябва да става причина за отлагане на раздялата ви. Грешка е и да се връщате, след като един път сте казали „чао” и сте тръгнали. Разхождането напред-назад в опит да успокоите детето само удължава процеса и води до по-голямо „изнервяне” на обстановката. Обикновено скоро след раздялата детето отвлича вниманието си с нещо друго и се успокоява, така че драматичният на пръв поглед процес бързо придобива друг характер.

 

7. Спазвайте обещанията, които давате. За детето е важно да се приберете, когато сте му обещали. Така се изгражда чувство за сигурност у него и доверие в действията Ви.

 

8. Щастливото завръщане. Завръщането е дългоочакваният момент за детето, така че трябва да му отделите необходимото внимание. Прегърнете го, поиграйте си с него, разкажете му къде сте били и какво сте правили. Този момент е много важен, за да може следващата раздяла да е по-лека. Така детето ще разбере, че Вие ще се върнете при него и ще следва време „замо за вас”.