Около третата седмица на осмия месец бебето започва да изразява за първи страха си от раздялата с вас. Преди да се разстроите и изпитате безпокойство, имайте предвид че това е преди всичко признак за напредъка в психо-емоционалното му развитие.

Доскоро то ви е възприемало само със сетивата си, тоест трябвало е да ви вижда. От този период отдалечаването ви от него, се приема за него с отсъствието и раздялата ви. То знае, че вие съществувате, въпреки че не ви вижда, но не сте до него и то не се чувства спокойно, заради което и плаче.

Въпреки че плачът не продължава дълго и че още е твърде малко и няма да разбере какво точно извършвате и му говорите, непременно при всяко излизане от дома го прегръщайте и му обяснявайте, че ще се върнете. Това внимание за няколко минути го успокоява и ще го държи, докато ви види отново, освен, че му дава стабилна психо-емоционална основа в дългосрочен план. Тъй като наближава времето, в което много майки се връщат на работа, целесъобразно е да създадете ритуал за „Довиждане“.

NEWS_MORE_BOX


Непременно го оставяйте на близък, познат за него човек, с който живеете заедно или ви посещава ежедневно.

Буденето нощем от тази възраст също е заради тревожност, която е свързана със страха от раздяла с вас.