През втората седмица бебето започва да свиква с новата домашна обстановка, то все повече опознава заобикалящия го свят и неговите дразнители. 

 

Какво виждат децата на тази възраст?


 

Зрението в този период все още е неясно. Бебетата се раждат с физиологично късогледство и могат да виждат най-ясно предмети на 20-25 см разстояние. Това означава, че те най-дсобре виждат лицето на човека, който ги държи на ръце.

 

Не се притеснявайте, ако в този период детето не успява да осъществи контакт очи в очи. Новородените се заглеждат повече във веждите, челото и движещите се устни. С течение на времето те търсят все по-често контакта очи в очи с майка си. Проучванията покават, че на тази възраст децата се заглеждат повече в лицата на хората, а не толкова в ярките и цветни предмети.

 

Необходимо е да осигурите на бебето достатъчно време, за да наблюдава лицето ви. Докато го храните или кърмите премествайте бавно главата си и гледайте дали детето ви проследява с поглед. Това е важно за укрепване на околоочните мускули и развитие на зрението.

 

Дори в тази ранна възраст децата могат да разпознават лица и жестове, като плезене с език, надигане на веждите. Понякога те дори се опитват да ги имитират. Тези упражнения също са полезни за емоционалното развитие и заздравяване на връзката между родителите и новороденото.

 

Не трябва да се притеснявате, ако в този период детето изглежда кривогледо. Нормално е погледът му да се кръстосва – това се дължи на незрелите околоочни мускули.

 

Стига ли му кърмата?

Ако кърмите, това може да е един от основните въпроси в този период. Детето може да изглежда постоянно гладно. Това е така, защото кърмата се разгражда и усвоява бързо. Ето няколко признака, че имате достатъчно кърма:

  • След кърмене усещате гърдите си меки.
  • Цветът на кожата на детето е бледо-розов, а еластичността й е добра. При дехидратация кожата става по-суха, а еластичността й намалява.
  • Бебето расте на дължина и на килограми.
  • По време на кърмене чувате как детето преглъща (необходимо е в стаята да е достатъчно тихо).
  • Изпражненията са жълти на цвят и с кашава консистенция.
  • Детето уринира по 5-6 пъти дневно.

 

Независимо дали кърмите или храните детето с адаптирано мляко, имайте предвид, че всяко дете е индивидуално и преминава през периоди на бърз растеж и периоди на забавяне на разстежа. Ако бебето е с добър емоционален тонус, храни се добре, има здрав вид, но въпреки това не наддава толкова, колкото е очаквано за неговата възраст, обикновено няма причина за притеснение. Ако обаче при няколко последователни консултации се запази тенденцията за лошо наддаване на тегло, тогава най-вероятно храната на детето не му стига или то не я усвоява добре. В този случай е необходимо да се потърси причината за това и да се вземат навременни мерки.

NEWS_MORE_BOX

 

Колко често трябва бебето да се изхожда?

В първите дни след раждането изпражненията на детето са гъсти и тъмни на цвят. Това се дължи на мекониума – субстанция, която се образува в червата на детето, докато то все още се развива в утробата. Когато започнете да захранвате детето, постепенно изпражненията придобиват типичния си жълт цвят.

 

Цветът им обаче може да варира в зависимост от това с какво се храни майката, както и в зависимост от вида на адаптираното мляко. Новородените могат да се изхождат от 8 до 12 пъти дневно. Обикновено при хранените с адаптирано мляко деца броят на изпражненията е по-малък , като те могат да се изхождат и един път дневно.

 

Да слагаме ли бебето по корем?

На тази възраст децата прекарват по-голямата част от времето в сън. Най-безопазната позиция е легнали по гръб. Когато обаче детето е будно (което с течение на времето ще се случва все по-често), слагайте детето легнало по корем за известно време. Това упражнение е важно за укрепване на вратната мускулатура.

 

Не забравяйте, че всяко дете е отделен организъм и се развива по свой собствен план, който невинаги се подчинява общоприетите норми.