Зрителни предпочитания

На тази възраст детето постепенно започва да променя зрителните си предпочитания. Ако в началото са му „допадали“ повече ярките или двуцветни предмети, но сега то проявява интерес към по-сложни предмети с разнообразни цветове и форми. Показвайте му и му давайте да докосва играчки, като меки топки и текстилни животни.

 


Звукови прведпочитания

Бебето на два месеца може да различава познатите му гласове (например тези на родителите) от другите звуци и гласове. Детето се чувства по-комфортно във вече познатата му среда и при някакъв шум или звук то търси кой е източникът му. В тази връзка разговорите (дори и монолозите) са много полезни за развитието на слуха на детето.

 

Освен това много често то наблюдава устата на близките си, докато те говорят, проявявайки любопитство и анализирайки начина, по който се произвеждат тези звуци. Ако имате някакви съмнения, че детето на тази възраст не Ви чува, не се притеснявайте да се консултирате с педиатъра му.

 

Нужда от помощник

Вече са преминали първите няколко седмици, изпълнени с хаос около грижите за новия член на семейството и постепенно бебето се настройва към новия денонощен режим. Важно е всеки един от двамата родители да прекарва определено време насаме с бебето. Това може да се изразява в смяна на памперси, преобличане, игри, закачки, къпане. По този начин се заздравява връзката между всеки отделен член на семеството и детето. От друга страна, това е възможност за другия родител (най-често майката) да се откъсне малко от грижите около бебето и да отдели време за себе си.

 

Време е лигавникът да „влезе в играта“

Слюнчените жлези на детето започват да функционират още от вътреутробното развитие. В началото на втория месец обаче те секретират по-усилено слюнка и детето започва да се „лигави“. Освен това бебето на тази възраст слага всичко, което хване, в устата си.

 

Това обаче все още не означава, че скоро ще му поникнат зъби – то обикновено се случва едва между четвъртия и седмия месец. В много случай родителите поставят „за постоянно“ лигавник, когато започне периодът на „лигавенето“. Важно е обаче той да се премахва, когато бебето заспи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Режим на сън

Ако детето спи непробудно през цялата нощ, то сте от малкото късметлии. Повечето деца в началото на втория месец все още се будят поне един път през нощта. Дори и нощният сън все още да не е непрекъснат, на тази възраст продължителността на дремките и интервалите между тях вече се увеличават. Така например повечето деца имат от два до четири периода на по-продължителен сън и около десет часа на ден активно време.

 

Интересно е, че навиците, които се изграждат сега, обикновено се задържат и в детството. Така например, ако детето се събужда рано сутрин или заспива късно вечер или прекарва повече време в будно състояние, има голяма вероятност тази тенденция да се запази и в бъдеще.

 

Движенията

В тази възраст децата стават по-подвижни. Те постепенно започват да се опитват да се накланят на едната или другата страна. Разбира се, все още са много далеко от пълно обръщане, но това е тренировка за укрепване на мускулатурата.

 

По-голямата подвижност на децата означава, че трябва да ги държите под око. Никога не ги оставяйте без наблюдение или необезопасени, докато спят или са в активна фаза.

 

Всяко бебе е отделен организъм

Детето следва свой собствен ход на растеж и развитие, който понякога се различава от този, описан в учебниците и наръчниците за гледане на бебе. Разгръщането на целия потенциал, който носи детето, зависи не само от него, но и от средата, в която се отглежда. Освен това, ако детето е родено недоносено, то може да се нуждае от повече време, за да навакса изоставането спрямо връстниците си.