С мама е най-добре

 

Още от първите няколко дни след раждането бебето е способно да разпознае своите родители. В началото на третия месец обаче то започва видимо да го показва. Повечето деца продължават да се усмихват и радват на непознати, особено когато те си играят с тях, говорят им или ги закачат. Детето обаче започва да различава кой какъв е в неговото обкръжение и определено предпочита компанията на родителите си. То започва целенасочено да търси очния контакт с тях, успокоява се като ги види и дори „маха” радостно с ръце и крака, когато се закачат с него.


 

Развитие на сетивата

 

На тази възраст нервната система на детето се развива много бързо, което се изразява с промени в неговото поведение. То вече е добре приспособено към външната среда, но същевременно е много чувствително към промените в нея.

 

Координацията око-ръка се усъвършенства с бързи темпове и позволява на детето да усвоява и учи нови неща. Неговият слух се развива, което му позволява да разпознава гласове, да се обръща, когато му говорят и дори да се опитва да „отговори” чрез гукане и издаване на звуци. Обонянието и вкусът също претърпяват бързо развитие, което позволява детето да разпознае настъпилите промени в храната му.

 

Ранно езиково развитие

 

Проучванията показват, че децата, на които интензивно се говори, имат по-високо IQ и по-богат речников запас в бъдеще. Затова комуникацията с детето с граматически правилни изречения и разнообразни думи е особено важна в тази възраст. Говорете на детето, обяснявайки му различни ситуации от ежедневието, показвайте му обкръжаващите предмети, като ги назовавате с имената им. Разбира се, то не може да повтори тези думи, но те остават в съзнанието му и в бъдеще му позволяват да изгражда добри логически връзки.

 

Ако в семейството се говорят различни езици, не се притеснявайте да говорите на детето на всеки един от тях. В началото то може да изглежда малко объркано, но впоследствие двата езика ясно се отдиференцират и детето започва еднакво добре да говори на тях.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Координацията

 

Бебето на тази възраст може да маха с ръце и активно да свива и разпуска крачета. Ставите на долните крайници стават по-подвижни и същевременно укрепват, така че в края на периода то вече има опора на краката. Бебето може също да си хваща двете ръце и да разперва и свива пръстите си. Важно е да подпомогнете развитието на координацията око-ръка, като държите играчка пред детето и го подтикнете да я хване.

 

Масажи

 

Бебетата много обичат да бъдат докосвани. Контактът с децата е важен за техния растеж и развитие, като той подпомага не само заздравяване на връзрака между детето и родителя, но има и важно значение за успокояване на бебето и осигуряване на комфорт. Те също така подобряват кръвообращението и имат общоукрепващо действие. Така че, докосването, масажа, седенето в скута на родителя могат много добре да успокоят детето, ако то е раздразнително или се е превъзбудило от многото нови емоции около него.

 

Сега е моментът за започване и на масажите. Най-подходящото време за тех е вечер след банята. За целта стаята трябва да се добре затоплена, за да се осигури необходимият температурен комфорт. Поставете детето на гладка повърхност и с помощта на бебешко олио масажирайте крачетата, ръчичките, тялото.

 

Движенията трябва да са с умерен натиск и плавни. Посоката трябва да е от тялото към периферията, за да се стимулира кръвообращението на крайните участъци на тялото. След масажа детето се е затоплило и успокоило, така че го облечете и завийте – сега вече то е готово за вечерния сън. Наблюдавайте реакцията на детето – ако Ви се стори, че то не се наслаждава на масажа, стане раздразнитено или усеща дискомфорт, по-добре използвайте друга техника, прилагайте повече или по-малко сила или прекратете масажа.