Бебето в началото на четвъртия месец вече е много по-активно през деня. Повечето деца спят непробудно през нощта в рамките на 7-8 часа. През деня сънят е събран в две отделни дремки от по 2-3 часа.

 

Детето е много по-комуникативно и търси често контакт с околните. То може да изразява своята емоция чрез усмивки, гукане, смях, плач.


 

Моторно развитие

Бебетата на тази възраст стават все по-сръчни и вече могат да правят повече неща с ръцете си. Те умело използват двете си ръце, за да преместят играчка или да разтръскат бутилка например.

 

Почти всяко нещо, което детето хване, го поставя в устата си. По този начин то го изучава, тъй като вкусът е едно от най-силните сетива в момента.

 

В началото на четвъртия месец детето трябва да има добър контрол на главата. Продължавайте да поставяте бебето по корем. Това е важна тренировка за укрепване на аксиалната мускулатура. Ако детето все още няма добър контрол на главата в тази възраст, е добре да обсъдите това с лекуващия лекар при следващата детска консултация.

 

Някои деца на тази възраст вече могат да се обръщат от корем по гръб. Бебетата придобиват това ново двигателно умение на различна възраст. При едни това се случва още на около три месечна възраст, при други – едва на 6-7 месечна възраст. Ето защо, сега е моментът, когато това може да се случи за първи път.

 

Не трябва да форсирате детето да го направи, ако то все още не е готово. По-важно е да окуражавате всяко негово усилие чрез похвала. Още преди детето да започне да се обръща, трябва да бъдете особено внимателни, когато го оставяте само. Винаги леглото, на което спи, или мястото, където прекарва по-голямата част от активното си време през деня, трябва да бъдат добре обезопасени.

 

Сетивност

През първите три месеца от живота бебето не може добре да различава цветовете. Поради тази причина то предпочита предмети, които са или много ярки, или черно-бели. На четири месечна възраст зрението вече е по-зряло. Това му позволява да различи по-добре цветовете (например може да посочи и докосне червено копче на червена риза). Това показва, че разпознава различните нюанси на цветовете.

 

Децата могат да виждат и от единия край на стаята до другия, въпреки че все още предпочитат близко разположените предмети. Очите на бебето би трябвало да се движат заедно, равномерно и да следят предмети и хора, които се движат из стаята. Ако имате някакви притеснения, че детето не може да вижда близки или далечни предмети, е необходимо да се консултирате с лекуващия педиатър.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Друга промяна, която настъпва с очите на детето, е че те започват да си променят цвета. Така например светлите очи могат да изменят няколко пъти цвета си до около 6 месечна възраст, когато те придобиват окончателния си вид.

 

Ваксини

През четвъртия месец е времето за третия прием на поликомпонентната и на пневмококовата ваксина. Те предпазват от разпространение на тежки инфекции, някои от които вече позабравени, именно благодарение на широката употреба на ваксините.

 

Поликомпонентната ваксина предпазва от дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит B, полиомиелит, Хемофилус инфлуенце тип B.

 

Пневмококовата ваксина предпазва от бактериални инфекции, причинени от Streptococcus pneumoniae. Както показва името им, тези бактерии могат да предизвикат пневмония, но също и отит, менингит, сепсис.

 

Най-честите усложнения след поставяне на тези ваксини включват подуване, болка, зачервяване локално, в мястото на убождането. Възможно е детето да повиши температура до 38оС, да стане раздразнително, апетитът му да намалее. Тези реакции обикновено отшумяват бързо и не налагат специфично лечение. Ако това се случи обаче, е добре да уведомите лекуващия педиатър на детето.