Движенията му стават все по-плавни

 

В края на втория месец на бебето постепенно движенията му с ръце и крака стават по-координирани. Ще забележите, че резките и отсечени движения се заместват от по-плавни и целенасочени такива, особено докато детето гледа някого и се опитват да изрази емоцията си.


 

Необходимо е да му предоставите достатъчно място, за да може спокойно да „размахва” ръчички и крачета. Това може да се стане, като постелите одеало на пода и оставите детето на него, толкова дълго, колкото поиска.

 

Не забравяйте да го обръщате и по корем. То постепенно ще започне да се опитва да се изтласква с крачета – пълзенето е все още далеко, но това е необходимият начален етап.

 

Ритуал за заспиване

 

Независимо от това дали предвиждате детето да спи на отделно креватче или между Вас на голямата спалня, важно е от самото начало да изградите режим на подготовка на съня. Навиците, които се създават в тази ранна възраст, се запазват и в детството и помагат на детето да се настрои, че е време за сън.

 

Подготовката може да включва баня, люлеене, пеене, разказване на приказка, завиване с одеало. Така детето постепенно ще изгради навик за заспиване.

 

Нови запознанства

 

Това е моментът за срещи с нови хора. Обикновено децата реагират положително на новите контакти и се радват, когато някой се „закача” с тях или иска да ги държи на ръце.

 

Някои бебета обаче не реагират толкова добре на срещите с непознати. Те просто се нуждаят от повече време, за да приемат новия човек. Бъдете търпеливи, след няколко срещи нещата ще си дойдат на мястото.

 

Опознаване на собственото тяло

 

В тази възраст детето започва с голямо любопитство да разглежда ръчичките си, да ги движи и изучава. Често се случва да ги постави и в устата си и да си смуче пръстите. Така то се успокоява, подчинявайки се на естествения сукателен рефлекс.

 

Физическо развитие

 

Мускулатурата на детето в тази възраст вече е много по-зряла, така че то започва да се опитва да повдигне главичка, докато лежи по гръб.

 

Лежейки по корем, бебето може да започне да повдига главата и гръдния си кош до 45 градуса. Може да подпомогнете този процес като застанете пред детето или поставите пред погледа му някаква играчка.

 

Време е да започнат разхождките в т.нар. „кенгуру”. Поради все още неукрепналите вратни мускули и нестабилната позиция на главата обаче, необходимо е да използвате такова „кенгуру”, което осигурява опора на главичката.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Четене

 

Четенето на тази възраст ще се отплати впоследствие. Човешката реч помага на детето да развие не само слуха си, но също и усет към ритъма на езика. При четене на приказка промяната на тембъра и гласа спрямо героите може да я направи много по-интересна за детето.

 

На тази възраст трудно може да задържите вниманието му за дълго време. Когато то стане неспокойно и загуби интерес, опитайте с друг подход или му дайте малко почивка.

 

Не е задължително да му четете детски книжки. Може да пробвате да му прочетете статия от вестник, част от роман, списания. Детето все още не може да вникне в смисъла на думите, но обича да слуша ритъма на гласа и тембъра Ви, както и се наслаждава на емоцията, която четивото предизвиква у Вас.

 

Ако бебето на тази възраст не може да прави някои от нещата, описани в наръчниците за отглеждане на дете, това не винаги е повод за притеснение. Разгръщането на потенциала, който носи детето, зависи не само от него, но и от средата и обстановката, в която се отглежда. Много е важно създаването на спокойна и приветлива семейна атмосфера, защото малкият организъм бързо усвоява емоцията и настроението на околните. Все пак, ако имате някакви притеснения и допълнителни въпроси около развитието на детето, е по-добре да ги обсъдите с лекуващия му лекар.