Първите три месеца от живота на бебето са периодът на най-бърз растеж. В края на пърия месец детето трябва да е наддало около 800 грама, обиколката на главата да се е увеличила с около 1 см, а ръстът с около 2-3см. Тези стойности са с прибризителен характер – бебето има периоди на бърз и бавен растеж.

 

Така например, ако то е раздразнително, неспокойно и по-често иска да се храни, вероятно е във фаза на бърз растеж. Това обикновено е най-силно изразено в определени моменти от деня, когато детето може да иска да се храни на всеки час. Признаците, че бебето е гладно, включват смучене на пръстите, плезене на езика, засилване на слюноотделянето.


 

"Коремно" време

В този период трябва да продължите да поставяте бебето по корем, докато е в будно състояние. По време на сън детето трябва да лежи по гръб – това е най-безопасната позиция за него. През фазите на активност обаче то трябва да прекарва достатъчно време и по корем, за да укрепнат мускулите на гърба и вратлето. Те вземат участие по-нататък в контрола на главата, изправянето, обръщането, седенето.

 

В края на първия месец детето може да задържа за извесно време главата си и да я движи наляво-надясно, докато лежи по коремче. За да подпомогнете този процес, може да застанете с лице към Вашето бебе. По този начин ще го стимулирате да Ви погледне, като си изправи главата.

 

Друг метод, чрез който може да помогнете на детето в този процес, е да поставите кърпа или одеало под гърдичките му – така то ще има по-добра опора, за да си повдигне главата. Постепенно нервната система на бебето узрява, мускулите укрепват и резките движенията стават много по-плавни. В края на периода бебето вече може да задържа глава за около секунда.

NEWS_MORE_BOX

 

Използването на биберон

Сукането е рефлекс, който е представен още от самото раждане при здравите и доносени новородени. Бебетата обичат да сучат и имат нужда от това. Поради тази причина сукането на биберон не трябва да се ограничава умишлено. Нещо повече, според Американската педиатрична асоциация употребата на биберон по време на сън намалява риска от т.нар. синдром на внезапна детска смърт. Дори умишлено да ограничите употребата на биберон детето много често се поддава на вродения инстинкт и започва да смуче пръстите си (това е навик, който много по-трудно се преодолява).

 

Отказ от тютюнопушене

Ако в семейството се пуши, сега е идеалният момент за отказване от вредния навик. Експозицията на цигарен дим може да бъде много опасна за младия и неукрепнал организъм. Той уврежда незрялата дихателна система, увеличава риска от развитие на остър среден отит, може да доведе до нарушаване на дишането по време на сън (това има научнодоказани последици, свързани със здравословни, поведенчески и когнитивни проблеми в бъдеще). Освен това експозицията на цигарен дим удвоява риска от синдром на внезапна смърт. Дори да не пушите, докато бебето е в стаята, вредният цигарен дим прониква навсякъде в къщата в рамките на минути.

 

Запомнете, че всяко дете е отделен организъм, който има свой генетичен фонд. Бебетата се отглеждат в различна социална среда, изложени са на въздействието на различни външни фактори. Поради тези причини описаните норми за развитие не могат да се прилагат с пълна сила при всички, тъй като всяко дете носи различен потенциал. Освен това, ако детето е родено недоносено, може да се нуждае от малко повече време, за да навакса и да настигне връстниците си. Тези фактори винаги трябва да се отчитат, когато се преценява степента на нервно-психическото развитие на детето.