2. Прегледайте внимателно основата. Тя трябва да е стабилна и да ви създава чувство на сигурност.

 

3. Проучете как се поставя столчето и дали имате всичко необходимо за това. Някои модели изискват закупуване на допълнителни аксесоари. Проучете дали столчето може да се постави с помощта на коланите на вашия автомобил. Тези особености трябва да са описани в инструкциите.


 

4. Независимо дали столчето предлага различни степени на облегалката, преценете дали тя ще е удобна за възрастта на детето – дали дава достатъчно стабилност и ергономичност за новороденото, дали отговаря на ръста на вашето дете...

 

5. Производителят трябва да е предвидил и достатъчно защита за главата на детето и има странични възглавнички, които да не позволяват килването и движението й настрани. Това е особено важно изискване за децата до 2-годишна възраст. При тези модели страничните защитни възглавници логично са по-големи.


Относно поставянето...


1. Важно е да се следват всички инструкции за поставяне на столчето в автомобила.

 

2. Най-безопасното място за поставяне на детското столче е на задната седалка, по възможност по средата.
Допуска се тя да бъде поставена и на мястото до шофьора, но за това трябва да е отстранена със сигурност въздушната въглавница. Така може да се превозва детето в столче само от група 0.

 

3. За сигурността му, детето до 2-годишна възраст се превозва с гръб по посоката на движение. Така облегалката защитава гърба, избягва се нестабилност на главата и пристягането на гърдите от защитните колани при спиране и тръгване. Има данни, че инциденти с малки деца при пътнотранспортни произшествия се получават заради несъобразяване с тази особеност на поставяне на столчето и по-ранното му обръщате от препоръчителната възраст.

NEWS_MORE_BOX

 

4. Много е важно облегалката на столчето да се постави в съответната позиция за възрастта, така че да се получи подходящ ъгъл, който да дава опора на гърба. При това трябва да се избягва килването на главата напред, както и извиването на гърба му (прегърбването). За целта за новороденото може да се наложи кърпа при събирането на седалката и облегалката, за да се постигне по-прав ъгъл. Допустимо е между каишките и седалката да се сложат навити пелени, например, за да се избегне движението на тялото в столчето, ако коланите се усещат хлабави. Не се допуска поставянето на други приспособления.

5. Детето не може да се превозва в столчето с дебели връхни дрехи, тъй като обезопасителните колани не могат да дадат необходимата защита. Когато е студено детето трябва да се облече с по-леки връхни дрехи и след като се постави в столчето и се сложат защитните колани, се завие с одеало.

 

6. Винаги проверявайте дали сте поставили правилно, според инструкциите, обезопасителните колани.


7. Не е препоръчително детето да стои дълго време в столчето за кола - не повече от час и половина, тъй като защитните колани упражняват натиск върху гръдния му кош и нивата на кислород в организма падат според проведени изследвания. Продължителният престой влошава проблема с връщането на храната и в последствие може да се развие гастроезофагеална рефлуксна болест, както и се отразява на правилното оформяне на главата при кърмачето. Това са и причините столчето за кола – кошницата - да не се препоръчва за употреба у дома или постоянно при продължителните разходки. По принцип ползвана у дома кошницата създава риск от обръщане, падане от високо и сериозно нараняване при вече по-голямото и подвижно дете.
Специалистите не препоръчват детето да се оставя да се отпуска и заспива в столчето за кола за по-дълъг период. При заспиването му е по-добре то да се събуди и отнесе на подходящо за сън място. Ако пътуването е продължително, трябва да се предвидят достатъчно почивки и за неговото раздвижване.