Ежедневният тоалет на бебето изисква определени продукти, които е хубаво да сте подготвили предварително или да сте поръчали те да бъдат закупени.

 

Грижа за пъпчето. Пъпният остатък пада между третия и петнадесетия ден след раждането, но най-често това става след първата седмица. Важно е да се поддържа висока хигиена и да пъпчето винаги да е сухо. За това са ви необходими: спирт 95%, памучни тампони (не използвайте памук) или марли. Спиртът поддържа пъпчето сухо и за това то се почиства 2-3 пъти на ден с него. След като пъпният остатък отпадне може да се наложи да третирате мястото с антибиотична пудра, но за нея трябва да се посъветвате с педиатъра си.


 

Заредете се с много физиологичен разтвор в малки ампулки, които са подходящи за почистване на очите и нослето, а също и клечки за уши с ограничител.

 

Пелени и мокри кърпи. След като се приберете с бебето, вкъщи трябва да имате пелени. Вземете си 1 пакет от най-малките пелени, те обикновено са малко бройки, тъй като ще ви се наложи да преминете на следващия номер много бързо. Мокрите кърпи ще са ви полезни за много неща, но избягвайте да почиствате бебето с тях, особено когато сте си вкъщи. По-добре е да измиете малкото човече с вода, а кърпичките нега да бъдат алтернатива за навън. Изберете бебешки кърпи за чувствителна кожа без аромати.

 

Не забравяйте да изберете и подходяща козметика за бебето в първите му дни. Използвайте козметика, която е подходяща за новородени, без аромати. Необходим ще ви бъде измивен продукт за лице и тяло, лосион или олио за мазане след баня. Бебешката кожа е суха и задължително трябва да се намаже с някакъв мазен продукт, който да хидратира.

 

Олиата са подходящи по-скоро за зимния сезон и за много суха кожа, а също за масажите на бебето. Друг важен продукт е крем при смяна на пелените. Той трябва да бъде плътен и да защитава кожата. Нанася се в ингвиналните гънки и около ануса на тънък слой. Не прекалявайте с количествата крем, това не е необходимо.