Сънят при децата е от особено значение. Той е важен за здравето на детето, за умственото му и физическо развитие.

Продължителност на съня
В различни периоди от развитието си, детето има нужда от различно време за сън.

През първите шест месеца кърмачетата обикновено спят по 16 – 20 часа в денонощието. По принцип бебетата спят непробудно до 4 – 5 часа, защото се хранят често през първите шест месеца след раждането. Има обаче и такива, които могат да спят до 10 часа непробуден сън. Продължителността на съня, както и количеството му, са индивидуални.


Всяко едно здраво бебе си изгражда свой собствен режим и няма формула, по която може да се изчисли колко точно време е необходимо за сън. Почти всички кърмачета през първата половин година от живота си биха могли да спят непробудно от 6 до 8 часа през нощта.


С течение на времето бебетата обикновено започват да изместват времето си за почивка към по-късните часове на вечерта.


През втората половина на първата година, мъничетата спят до 3 часа през деня и до 11 през нощта. Хубаво е при пробуждане да се осигури комфорт на детето.


В тази възраст страхът и тревогата от раздялата с майката може да нарасне, затова е добре да му се предложи подходяща плюшена играчка, която да гушка в креватчето си.


С течение на времето детето има нужда от по-малко сън, като пълноценната почивка през нощта може да му осигури достатъчно сили и енергия за през целия ден.


От първата до трета година децата спят около 10 – 13 часа, а в предучилищнта възраст 10 – 12 часа. Учениците от началните класове се нуждая от около 11 – 12 часа. През тези периоди трябва да се внимава какво гледат децата по телевизията, тъй като детската фантазия е доста силна. Трябва да се ограничи и времето за игри пред компютъра.


Важно е, защото много от телевизионните програми, филми или компютърните игри могат да станат причина за кошмари, неспокоен сън и проблемно заспиване заради стрес и преумора.


Проучвания на експерти показват,че децата до 5-годишна възраст, които не спят достатъчно са по-склонни към затлъстяване.


Причини за будуване на децата
Много от децата имат проблеми със съня нощем. Причините за това могат да бъдат различни. Ако детето е болно и има кашлица и хрема, да се загрее стаята, не е добро решение.


Така въздухът става сух, нослето се запушва още повече и кашлицата се усилва. Малкото дете е неспокойно и когато има температура. Всяко едно заболяване се отразява на качеството и продължителността на съня.


Прекалените емоции през деня също се отразяват на способността за отпускане и заспиване. Когато детето се превъзбуди, то трудно може да се сложи в креватчето. Затова е добре да се избягват енергични занимания преди лягане. За предпочитане е в тези часове да се наблегне на по-спокойни занимания, като четене на приказка, изпълнение на приспивна песничка.


Чистият и свеж въздух подпомагат добрия сън. Старайте се в стаята да е проветрено. Ако пък детето има алергии, избягвайте в стаята поставянето на предмети, които да събират прах. Цветя, парфюми, сапуни - нямат място в спалното помещение на бебето и малкото дете.


Никненето на зъбчета също е проблемен период за сън. Предложете на детето си гумена бебешка играчка, предназначена за целта. Ако бебето плаче през нощта, може да намажете венците с гел за обезболяване според препоръките на педиатъра. При всички случаи периодът изсиква много търпение от родителите и разбиране на малкото дете.Да преодолеем трудното заспиване
Важно е да създадем спокойна и комфортна обстановка не само преди заспиване на детето, но и въобще през деня. Всяка една силно преживяна случка през деня може да рефлектира върху съня.

 


Ако детето е прекарало деня си в затворено помещение, е хубаво да се поразходи поне за кратко на чист въздух  привечер.

 

Важно е и последното хранене да е съобразено с часа за лягане. Детето не бива да се прехранва през деня или да консумира за вечеря неподходящо меню - то следва да е по-леко и лесноусвоимо от обяда.