Сънят особено през нощта е изключително важен, не само за бебето, но и за майката. Ето защо всяко нещо, което би могло да го наруши, следва да се избягва. 

 

В такъв случаи съвсем естествено възниква въпросът: А трябва ли да се сменят памперсите през нощта?Отговорът на въпроса на пръв поглед изглежда лесен: Не. Смяната на памперса през нощта не се препоръчва, ако бебето спи и това не му създава дискомфорт. Това означава, че не трябва да будите детето само, за да му смените пелената. 


Повечето от памперсите попиват много добре течността и кожата на детето не се дразни толково много при по-продължителния контакт с урината. Така, че ако памперсът е пълен, изчакайте детето да се събуди и тогава го сменете. 


В кои случаи обаче се налага да се смени памперсът през нощта?

 

Това все пак може да се наложи при следните обстоятелства:

  • Ако бебето се събуди заради пълния памперс. 
  • Ако се е изходило по голяма нужда. Фекалиите дразнят кожата на бебето, главно заради по-киселото си рН. Това създава предпоставка за раздразнение и възпаление на кожата и развитие на дерматит от пелени.  
  • Ако кожата му е раздразнена и зачервена – има „памперс дерматит“. За да избегнете раздразнението на кожата в резултат от контакта с урината и изпражненията, се препоръчва използването на плътен крем за седалището. Най-често тези кремове съдържат цинков оксид, който успокоява и зашитава кожата.
  • Ако си е намокрило дрехите. За да не се случи това, е много важно памперсите, които изполвате да са по мярка и да са поставени правилно, така че да не се допуска изтичане на урина и намокряне на дрехите. Може да изпробвате различни модели памперси, докато намерите подходящия за Вашето бебе. Освен това има и памперси за многократна употреба, които също попиват много добре.

Това са случаите, при които се препоръчва памперсът да се смени и през нощта. Това обаче трябва да стане, като се опитате да не нарушите съня на бебето и да избегнете разсънването му.


Ако детето се събуди и е неспокойно заради пълния памперс, опитайте се да го смените възможно най-бързо, като избегнете излишните стимулации, които биха могли да доведат до разсънването му. Избягвайте:

 

  • Включването на осветлението (може да използвате нощна лампа, например). 
  • Играта с детето. През деня смяната на памперса е един от моментите, който може да използвате за игра с детето. Обикновено това упражнение е много забавно за него. През нощта обаче целта е да му покажете, че това не е подходящият момент за игра, а е време за сън и почивка.
  • Излишните и резки движения. Добре е предварително да сте си подготвили всичко необходимо – памперси, мокри кърпички, резервни дрехи. Така смяната ще стане максимално бързо, за да може бебето да заспи отново и да не нарушите съществено неговия и Вашия сън. 
  • Смяната на памперса след нахранване. Обикновено след хранене бебето е свикнало да заспива, така че ако решите да сменяте след това памперса му, това може да доведе до разсънване и съответно заспиването да е много по-трудно. Ако бебето се събуди през нощта гладно, първо проверете дали памперсът не е за смяна. Ако се изходи по време на хранене, намерете подходящ момент да смените памперса преди храненето да е приключило. При кърмените бебета това може да стане при смяна на гърдите, а при хранените с адаптирано мляко – на половината на бутилката. 
  • Смяната на памперса, ако бебето спи. Не се препоръчва да будите бебето, само за да му смените памперса. Ако то е спокойно и видимо пълният памперс не му създава дискомфорт, може да го оставите така. Събуждането на детето може да доведе до сериозно нарушаване на съня му и като резултат може да не успеете отново да го приспите в следвашите часове.