През последните 20-30 години лекарите наблюдават ръст на алергия при децата. Предполага се, че това се дължи на промяната в начина на живот и особеностите на детското хранене.


Ефективността на биодобавките, съдържащи витамин Д, в сравнение с плацебо, многократно е доказана при проучвания и изследвания.

 


Австралийските учени обаче си поставят въпроса дали добавките все пак могат да заменят ползата на слънчевите бани при кърмачето. 


В тяхното проучване са наблюдавани около 200 бебета с висок риск от развитие на алергия. Половината от тях са получавали хранителна добалка с витамин Д от раждането до навършване на 6-месечна възраст в доза от 400 МЕ. Контролната група е била на плацебо. Допълнително учените измервали дозата ултравиолетови лъчи, с която се срещали кърмачетата при разходките им навън посредством устройства прикрепени на облеклото на децата. 


Нивото на витамин Д в кръвта се е изследвало на 3,6, 13 и 30 месеца при децата. Била провеждана и оценка на имунните функции и развитието на хранителна алергия или атопичен дерматит.


Логично, нивото на витамин Д в кръвта било по-високо при децата, приемали добавки, което и затвърждава изводите от вече проведени проучвания. Но изследователите установили още, че атопичен дерматит развили децата, които по-рядко били извеждани на слънце до тримесечна възраст. Разходките навън допринасяли и за по-крепката имунна системата при извежданите бебета. 


Тези изводи били направили както 3 месеца след началото на проучването, така и след две години и половина с цел да се проследи дали остават валидни същите изводи.


Ясно е, че слънцето може да нанесе вреди на бебето и особено на незащитената детска кожа. Тук не става въпрос за прекомерно излагане на децата на ултравиолетовото лъчение, което в тази възраст е свързвано с повишен риск от залагане на рак на кожата по-късно в живота. Нека не забравяме, че слънчевите бани са част от укрепващата закалителна програма на най-малките, с която педиатрите работят от десетилетия. Ограничените слънчеви бани до 20 минути на ден преди 10.00 ч. имат своя здравословен смисъл очевидно.

 

На този етап австралийските учени не могат да кажат каква е полезната продължителност на излагане на слънце, за да се намали риска от развитие на екзема при децата. 


Проучването е на учени от Университета на Западна Австралия и е представено на конгреса на Европейската академия по алергия и клинична имунология  (EAACI).

 

Източник: 
UV Light Linked to Prevention of Allergic Disease in Infants (medscape.com)