Това е период, по време на който бебето увеличава своя ръст и тегло по-бързо от обичайното. През това време то усъвършенства и определено двигателно умение, което е тренирало преди това – например пълзене, обръщане, прохождане и други. 


Много родители съобщават, че по време на фазата на бърз растеж детето се храни повече. Сънят може да се наруши –детето става раздранително трудно се успокоява или спи повече.


Кога настъпва скокът в растежа?


Фазите на бърз растеж могат да настъпят по всяко едно време. При малките бебета те продължават по-кратко – един или няколко дни, докато при по-големите продължителността може да е до около седмица. 


Според някои учени скоковете в растежа настъпват по-често през първата година. Въпреки, че това е строго индивидуален процес, фазите на по-бърз растеж обикновено са през втората, третата, шестата седмица, както и през третия и шестия месец. 


Как се отразява скокът в растежа на съня на бебето?

Малко преди и по време на фазата на по-бърз растеж бебето може да се нуждае от повече сън. Бебето може да спи 4-5 часа повече в продължение на 1-2 дни. По-рядко събуждане през нощта, както и повече и по-продължителни дремки през деня показват, че бебето използва енергията си за растеж, вместо за физическа активност. 

 

Не е напълно установено защо бебето спи повече по време на фазите на ускорен растеж. Една от теориите е свързана със секрецията на растежния хормон, който се отделя в по-голямо количество по време на сън. 


При други бебета обаче се наблюдава нарушение на съня, те започват да се пробуждат по-често през нощта, стават раздразнителни и по-трудно се успокояват. 


В някои случаи бебето иска да бъде държано на ръце и плаче при опит за поставяне в леглото. Обяснението за тази промяна в поведението и режима на сън и бодърстване е, че бебето изразходва по-голямата част от енергията си за растеж. В резултат от това то е преуморено и съответно много раздразнително.


Опитайте се да запазите самообладание и спокойствие. Помнете, че това е само един кратък период, който ще отмине. При необходимост се обърнете за помощ към член от семейството. 


Много често след такъв период на неспокойствие детето осъществява и скок в моторното развитие – то усъвършенства умение, което преди това му е убягвало – например започва да се обръща, да пълзи, изправя се.  


Какво да правим по време на скок в растежа?

Внимателно оценете какви са нуждите на детето и му задоволете желанията. Това може да включва допълнително хранене, сутрешна дрямка, повече разходки на спокойствие, по-малко стимулация. 


Как да разберем дали това е скок в растежа или има нещо нередно?

Както споменах, бебето може да стане по-сънливо, да има нужда от повече храна или да бъде по-раздразнително и трудно да се успокоява. По време на фазата на бърз растеж обаче бебето не трябва да има: повишена температура, признаци на респираторна инфекция (хрема, кашлица, затруднено и учестено дишане), стомашно-чревно неразположение (запек, диария, колики, присвиване на крачетата към коремчето) и изобщо признаци на заболяване или влошаване в общото състояние. В тези случаи е необходимо да потърсите лекарска помощ, за да се изключи по-сериозна подлежаща причина за промяната в поведението на бебето. 


Има и редица други състояния, които могат да доведат до описаните по-горе промени в съня на бебето и в хранителните навици. Това могат да бъдат: никнене на зъби, смяна на обстановката (пътуване, почивка), посещение на роднини/приятели и други. 


Ако забележите нещо странно в поведението или физическото състояние на бебето, което е необяснимо за Вас, не се колебайте да се свържете с личния педиатър на детето.