Синдромът на сплесканата глава или позиционната плагиоцефалия се среща често в кърмаческа възраст и е свързан главно с поза, в която най-често спят бебетата. В резултат черепът в тази област е по-сплескан, а косата по-малко. Компенсаторно е възможно срещуположната страна на главата да бъде леко изпъкнала или челото да е леко неравно. По-застрашени са недоносените новородени, поради по-меките кости и по-продължителното време, което прекарват в една и съща поза.

 

Състоянието представлява по-скоро козметичен дефект и не довежда до развитие на неврологични или дългосрочни усложнения. (Към първа част от материала)


 

Какво обаче може да направим, ако главата на детето е деформирана?

 

  • Сменете позицията, в която то спи, като обърнете детето на другата страна. Най-вероятно през нощта то отново ще заема старата поза, но постепенно ще свикне с новия начин за спане. Съвременните препоръки отхвърлят използването на възглавници и приспособления, които да държат детето в една и съща позиция.
  • Обърнете внимание на това как поставяте бебето в креватчето. Повечето родители-десничари носят децата върху лявата си ръка и ги поставят в леглото, обърнати на ляво. Съответно това създава предпоставка за развитие на синдром на сплесканата глава.
  • Вдигайте по-често бебето на ръце. Ограничете времето, което то прекарва, лежейки на плоски повърхности в една и съща позиция. Това са например люлки, столчета за кола и други.
  • Отделяйте достатъчно време да оставяте бебето по корем. Това трябва да се случва ежедневно между храненията на детето. Така то тренира и мускулите на врата и шията, които имат основно значение за развитие на двигателните му умения.

 

Тъй като по-голяма част от децата с позиционна плагиоцефалия имат в една или друга степен и тортиколис (т.нар. "крива шия"), се препоръчва и извършване на някои физиотерапевтични процедури и упражнения у дома. Физиотерапевт или рехабилитатор могат да покажат на родителите определени упражнения за разтягане, които постепенно да разширяват обема си. Така постепенно мускулите на шията се отпускат и проблемът се разрешава. Въпреки, че те са много прости, трябва да се изпълняват правилно и внимателно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При по-тежко протичащи случаи могат да се препоръча употребата на специални медицински шлемове. Те имат най-добър ефект във възрастта между 4 и 12 месеца, тъй като децата се развиват много бързо и костите лесно се ремоделират. Важно е обаче никога да не използвате такива приспособления, ако не са назначени от лекар-специалист, който коректно да оцени ситуацията и необходимостта от употребата им.

 

Каква е пронозата?

Прогнозата за бебета със синдрома на сплесканата глава е отлична. Проблемът често се „израства” и не се налага специфично лечение, тъй като децата с порастването стават по-подвижни и сами започват да променят позицията си за сън. Дори след като бебето започне да се обръща, специалистите съветват то да бъде поставяно да спи по гръб. От там то ще заеме позицията, която е най-удобна и комфортна за него.

 

По правило в момента, в който детето започне да сяда, плагиоцефалията вече не се задълбочава. След това в продължение на месеци и дори години постепенно с нарастване на черепа и самата вдлъбнатина започва да се изглажда. Невинаги обаче черепът придобива абсолютно симетрична форма, възможно е да остане минимален деформиран участък, който трудно се забелязва. Важно е да се знае, че проблемът не довежда до развитие на неврологични усложнения, а е по-скоро козметичен дефект.