Всички млади родители имат притеснения дали ще могат да се справят с отглеждането на детето. Как ще се научат да го приспиват, да разбират защо плаче, кога да го нахранят и т.н. Това е съвсем нормално. Наистина първите дни с бебето вкъщи са стресиращи и напрегнати, но няма родители, които да не са се справили.

 

Ето какво ви очаква в първите дни с бебчето вкъщи и какво да правите.


 

Първото нещо, което майката трябва вече да се е научила да прави още в болницата, това е да кърми. Кърмата е най-добрата храна за бебето. По правило малките бебета се хранят на 3 часа. Когато бебето е само на кърма, не гледайте часовника, давайте му да суче, когато поиска и колкото поиска. В първите няколко седмици често се случва бебето да е „залепено“ за майката, ден и нощ.

 

Веднага щом го оставите, заспало на легълцето то се събужда и иска да суче още. Това не е нещо лошо, а съвсем нормално. Освен, че се храни, чрез кърменето бебето усеща близостта на майката, която е усещало през 9-те месеца, прекарани в утробата. Може да е изтощително, но трябва да изтърпите, след няколко седмици нещата ще се нормализират и бебчето само ще разреди храненията.

 

Ако бебето е на хранене с адаптирано мляко, то в този случай трябва да спазвате тричасовия интервал между храненията. Като веднъж в денонощието може да се направи 4-5-часова пауза без храна, ако тази пауза е през нощта, това е идеалният вариант. Количеството, адаптирано мляко, което бебето трябва да изяжда се определя от това на колко месеца е. В края на първия месец, то би трябвало да приема 110 мл на хранене, в края на втория – 120 мл и т.н.

 

В началото количеството адаптирано мляко се увеличава с по 10 мл на ден до края на първата седмица (на 1 седмица бебето изяжда около 70 мл) и с по 10 мл на седмица до края на първия месец (на 2 седмици, то яде около 80 мл, на 3 – 90 мл). Тези цифри са ориентировъчни, някои бебета може да изяждат повече, други – по-малко.