Първите дни с новородено вкъщи са изпълнени с голям стрес, емоции и притеснение, дори при нормални условия. Във времена на пандемия притесненията у родителите са още по-големи. Добре е като родители да следвате определени правила, които ще намалят риска за вас и вашето бебе.

 

Основно правило (не само по време на пандемия) е ограничаване контактите на бебето, а и на родителите с външни хора. Препоръчва се бебето да се отглежда вкъщи, а разходките да се провеждат само на открито (не се препоръчват посещения на молове, заведения и други затворени помещения) при спазване на социална дистанция. Освен обичайната стерилизация на биберони, шишета, почистване на ваничката за къпане и т.н. се налага допълнителна, ежедневна дезинфекция на подове и често използвани повърхности като плотове, дръжки на врати, телефони, ключове и т.н. Добре е покупките, които вкарвате отвън да бъдат измити със сапун и под течаща вода. 


 

Веднага след като се приберете вкъщи сменете дрехите си и се измийте старателно. Не слагайте дрехите, с които с те били навън при чистите в гардероба. Обособете място за тях или ги слагайте веднага за пране. Не забравяйте да проветрявате дома си редовно.
Въпреки, че новороденото не пипа почти нищо, не забравяйте да измивате малките ръчички със сапун и топла вода след всяко излизане.

 

Разходките по време на пандемия не са забранени. Добре е бебето да спи поне два пъти на ден на открито. Това, което трябва да съобразите при разходките е да излизате на места, където няма много хора и има възможност да се спазва социална дистанция, не посещавайте затворени помещения с бебето. Добре е да не вкарвате количката вътре в апартамента, ако няма тази възможност направете ваничка с вода и белина в съотношение 9:1 на входната врата и дезинфекцирайте гумите преди да вкарате количката. Направете същото с обувките си.

 

Почиствайте редовно помещението при входната врата с ефективни дезинфектанти. Едновременно с цялата дезинфекция, осигурете място, където бебето да стои, докато вие почиствате с препарати, не пръскате ръцете или дрехите му с дезинфектанти.