Шоколадът и какаото също фигурират в списъка със забранените храни. Причината е, че биха могли да действат възбуждащо върху бебето и да нарушат съня. Действително в какаото се съдържат кофеин и теобромин, които имат ободряващо действие, но разумната консумация на истински, хубав шоколад и какао са по-скоро от полза за майката и не биха довели до ефекти върху бебето.

 

Черният шоколад е източник на магнезий и антиоксиданти. Две, три блокчета на ден или чаша топло мляко с какао дори биха подобрили състава на кърмата. Добре е да се избягва консумация на масовите млечни шоколади поради факта, че те съдържат големи количества хидрогенирани мазнини и захар, с които определено трябва да се внимава. Това се отнася до всички пакетирани сладкиши, които се предлагат в магазините - вафли, кексчета и всякакви други десерти.


 

Кафе. Кафето не е категорично забранено по време на кърмене, но трябва да сте внимателни с него. Една чаша кафе сутрин веднага след кърмене няма по никакъв начин да окаже ефект върху състоянието на бебето. По-големи количества вече не са препоръчителни.

 

Подсладители и консерванти. Те се отнасят по-скоро към групата на химичните вещества каквито са лекарствата и биха могли да попаднат в кърмата. За това е добре да внимавате с храните, които консумирате и да сте бдителни към състава им. Повечето натурални сокове, които се предлагат в магазина са пълни с изкуствени подсладители, ароматизатори, консерванти и подобрители. Горяма част от плодовете и зеленчуците също се обработват с различни препарати поради ред причини. Винаги измивайте добре или дори изкисвайте пресните плодове и зеленчуци, купени от пазара.

 

Мляко и млечни продукти. Те също не бива да отсъстват от менюто на кърмещата жена, но не трябва да се прекалява с количествата. Чаша прясно мляко на ден и около 400 г кисело мляко са приемливи количества, от които не е нужно да се отказвате освен, ако нямате изрична препоръка за това.

 

Алкохол и цигари. Това вече е съвсем друга тема на разговор. Алкохолът и цигарите не носят никаква полза за организма, могат единствено да навредят. Твърдият алкохол не се препоръчва изобщо по време на кърмене, а чаша вино или бира са допустими веднага след кърмене. Но е добре всяка майка да претегли плюсовете и минусите от приема на алкохол и цигари по време на кърменето и да се убеди, че може и без тях.