Как протича една консултация с мен? Майките ми звънят, уговаряме се, отивам у тях, правим опити да оправим проблема (ако има такъв) и неизменно стигаме до момента „А аз какво мога да ям, защото много ми се хапват ягоди, а знам, че не трябва?“
 
Тогава, обикновено с шеговит тон, много често казвам: "Оооо, да! Не може ягоди, малини, кайсии, портокали, мед..." Списъкът със „забранени“ за кърмещата жена храни е безкраен. Чувала съм какви ли не неща: че семките от ягодите ще дразнят стомаха на бебето, че мъхът от прасковите и кайсиите има същото действие, че бобовите ще предизвикат колики, че медът ще отключи поленова алергия и още, и още...
 
И така – краткият отговор на въпроса с какво да се храни кърмачката, е – с всичко!
 
Но да преминем към обосновката на това всичко...
 
Ще започна малко по-отдалеч. За да произвежда кърма, вашето тяло използва хранителни вещества, които циркулират в кръвта ви. Можете да бъдете сигурни, че там няма нито семки от ягоди, нито мъх от праскови, нито семенца от люта чушка. В кръвообращението ви попадат разградените при храносмилането въглехидрати, белтъци и мазнини. И, въпреки че гърдите ви са по-близо до устата, отколкото стомаха ви, поетата от вас храна първо отива в него. Не, няма мелница и фуния в средната част на хранопровода, които да правят погълнатата хапка на сок и да я наливат в гърдите ви. (Знам, че сега се смеете, но наистина не си представям как по друг начин може да обясните идеята за наличието на семки в кърмата). Ако вашата храносмилателна система работи правилно и добре, ако нямате хронични гастрит и колит, или язва, то вероятността през стените на тънките черва да преминат неразградени хранителни вещества е пренебрежимо малка.
 
Що се отнася до подсладителите, овкусителите, консервантите, както и вещества, с които се обработват някои плодове и зеленчуци, трябва съвсем честно да кажа, че те преминават в кърмата. Затова е добре да приемате прясно приготвена храна, зеленчуците и плодовете, които консумирате да са добре измити и да не са в големи количества.
 
Любимият ми отговор на въпроса колко е „нормалното“ количество е – две шепи. Което автоматично изключва фрешовете като добра храна, тъй като, за да си направите чаша фреш, са ви нужни поне 3, а понякога и 4 портокала (ябълки, киви и т.н.). А това е повече, отколкото бихте изяли. Затова избягвайте употребата на сокове.
 
Харесва ми да използвам думата „похапване“. Кърмещата жена е добре да похапва 4-5 пъти дневно. Един банан е едно похапване. Купа супа – друго... Не е нужно да се тъпче. Важно е обаче да няма големи паузи – от порядъка на 10 часа – между храненията. Важно е и храната да е разнообразна, но не прекалено разнообразна в един ден. Няма нужда да ядем 3 вида плодове, 4 вида зеленчуци, риба и яйца, разпределени в 5 хранения. Това ще натовари храносмилането. Добре е плодовете да се приемат като отделно хранене, защото комбинирането им с други храни води до забавяне на храносмилането, което на свой ред води до ферментация, а това не е никак приятно за вашето тяло.
 
От значение е какви мазнини консумирате. Те са тези, които влияят на профила на мазнините в кърмата ви. Затова – никакъв маргарин и никакви хидрогенирани мазнини (всичко в пакетче съдържа такива). Масло, зехтин, олио, ядки и мазнини от месо – без да прекалявате, разбира се.
 

Мога ли да ям шоколад? Представяте ли си как ви разрешавам да ядете боб, зеле, броколи, мъхести и т.н., а ви забранявам шоколада. Това изобщо не се вписва в разбирането ми за човечност. А аз съм човек. Може да ядете шоколад. В него, противно на разпространеното мнение, няма възбудител. В хубавия, черен шоколад има доста магнезий. А вие имате нужда и от магнезий (има го още и в бадемите, и в бананите). Добре е да избягвате да консумирате количествата от масовите млечни шоколади. Там ни притесняват хидрогенираните мазнини, сухото мляко и огромното количество захар. Но черен шоколад или какао... Никакъв проблем. Особено в сурови десерти, каквито са вегетарианските. Фурми, мед, какаови зърна, авокадо... Ммм, любимият ми домашен течен шоколад. Като му прибавим и лешников тахан, няма равен на вкус.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Мога ли да пия кафе? Да. Едно, хубаво кафе, сутрин, веднага след кърмене.


 

А алкохолът? Да. Но с няколко на ум. Може вино (нека не е повече от 2 чаши); може бира (също не прекалявайте) и, защото е лято, може и мастичка (половината на малка). Избягвайте консумацията на твърд алкохол и, точно както и при кафето, следвайте правилото веднага след кърмене. Честно казано за всичкото време, в което работя, не съм срещала майка, която да пие сутрин, обед и вечер. Обикновено си позволяват по няколко глътки.

 

Как стои въпросът с млечните? Слагаме ги в графа „с едно на ум“ и действаме внимателно. Не повече от чаша прясно мляко на ден. Не повече от кофичка кисело мляко, като не е препоръчително да се консумират в един ден. Козето мляко и сирене НЕ са с по-добра поносимост от продуктите от краве мляко. Важно е да не изключвате млечните по презумпция, а само при реакция от страна на бебето.

 

И все пак... Все пак има случаи, в които бебетата реагират на някои храни, приети от майката. Еднократна реакция обаче, не се счита за тревожна. Ако сте яли нещо, което сте решили, че е предизвикало нежелана реакция, не консумирайте въпросния продукт поне седмица. След това яжте пак от него. Ако реакцията се повтори, обсъдете я с педиатър или гастроентеролог, или консултант по кърмене. Но не си правете сами изводи и не прибягвайте към драстични диети профилактично.

 
Успех! И похапвайте.