Родителите обикновено са съветвани да изчакат, докато бебето им стане поне на година, преди да започнат посещенията на басейни или ходенето на море. Причината е, че освен ако не са предназначени специално за бебета – обикновено хигиенните нива на местни басейни може да не са достатъчно строги и крият риск от инфекции.


Важен фактор е температурата на водата, като закритите басейни са подходящи, както и наличните в някои центрове специални вани, където температурата на водата достига между 30 и 36 °C.


Подходящо е да се започне от няколко минути до десетина, като постепенно се увеличи седенето във вода до 30 минути, без да се надвишава този праг.Основни принадлежности са добре абсорбираща кърпа от мека материя, малък халат, тънки пелени, талк (за по-лесно подсушаване), а различни водни играчки са подходящ вариант за успокояване на бебето, в случай че става неспокойно или търси нещо занимателно.


Според специалистите преди влизане във водата е добре да са минали поне 30-45 минути след хранене с мляко (адаптирано или кърма), а при захранените бебета – дори 60 минути след последното хранене, когато то е било с твърда храна, а не мляко.


Тъй като новородените и бебетата не могат да регулират телесната си температура прецизно, рискът от прегряване не е за пренебрегване. В случай, че бебето има навършени поне 6-7 месеца, с добра подготовка е възможна почивката на море, особено ако се излиза в препоръчителните часове.


Подходящи часове за плаж са преди обяд до 11:00 часа и следобяд – след 16:30 часа. По отношение на излагането на слънце – достатъчни са около 15 минути, за да се набавят необходимите дози витамин D.


Бебешката количка, ако бебето е над 7 месеца, може да бъде и летен вариант, която е значително по-лека и компактна. Друг подходящ вариант е слинг или ергономична раница.


По отношение на слънцезащитния крем – той е задължителен, дори и на фона на факта, че бебето е постоянно под чадъра. При по-ветровито време бебето трябва да бъде добре облечено. Препоръчват се светли памучни дрехи или бански с UV защита, широкопола шапка.


Пътуването към морето е добре да бъде в по-прохладните часове на деня, а при възможност и да се съчетание с режима за сън. Бебетата обичат рутината и при промени могат да изпитват дискомфорт, съответно да бъдат и по-раздразнителни.


Референции:
1. W. Sears, M. Sears; The Baby Book;
2. American Academy of Pediatrics