Френски учени провели мащабно изследване, резултатите от което показват, че при деца, заченати ин витро, рискът от вродени малформации и здравословни проблеми в още в ранна възраст, е по-голям.

 

Проучването било проведено в 33 клиники в страната и обхванало над 15 000 деца родени след ин витро, в периода от 2003 до 2007 година.

 

Според автора на проучването - Жералдин Вио, клиничен генетик в родилния дом Порт-Роял в Париж, вродените малформации са с 4% повече при деца, появили се на бял свят с помощта на репродуктивните технологии. За сравнение, аномалии в развитието се наблюдават при 2-3% от новородените.

 


Учените, провели изследването обясняват, че най-честите малформации при ин витро бебетата са свързани със вродени дефекти на сърдечния мускул и аномалии в урогениталната система. Тези проблеми се проявяват по-често при момчетата, отколкото при момичета.

 

Лекарите отчитат и петкратно увеличаване на случаите на ангиома - доброкачествен тумор, състоящ се от новообразувани и разширени кръвоносни (хемангиом) или лимфни съдове (лимфангиом), в близост или върху повърхността на кожата. При момичетата, родини чрез репродуктивни технологии, ангиомата се среща два пъти по-често.

 

Френските учени все още не са установили, дали повишената честота на вродените аномалии при бебетата в „епруветка“ се дължи на генетични дефекти при родителите или на самата технология.

 

„До този момент, обаче сме сигурни, че възрастта на родителите няма отношение към повишения процент на вродените малформации при ин витро бебетата. Средната възраст на участващите в проучването двойки била сходна с тази на контролната група, чиито бебета са били създадени по естествен път.“- допълва Жералдин Вио.

 

Вио е категорична, че направената от френския екип хипотеза трябва да бъде анализирана по-внимателно и задълбочено, поради изключителната си важност и социално значение. Бблагодарение на репродуктивните технологии в целия свят, се раждат повече от 300 000 деца годишно.

 

Резултатите от изследването са представени на Конференцията на Европейското дружество по генетика на човека ( European Society of Human Genetics) в шведския град Гьотеборг.