Случаите на постоянен рев от страна на бебето без видима причина показват висок риск от поведенчески проблеми по-късно, се пише в статия на Archives of Disease in Childhood на базата на сериозно научно изследване.

В този случай не става въпрос за основания, дадени от страна на родителя или страдания заради колики. Специалистите изтъкват, че става въпрос за кърмачета над 3-месечна възраст -  когато периодът на коликите би следвало да е отминал – когато реването рефлектира върху съня и храненето им.

При проучването на данните на близо 17 000 деца учените установяват, че едно от 5 случая на вечно недоволните бебета развива Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Други 22 изследвания на поведението на децата, проведени от 1987 до 2006 г. също сочат съществуването на подобна връзка. Постоянният краен плач в кърмаческа възраст е признак за хиперактивност, нарушена концентрация, тревожност и склонност към депресия по-късно при детето, отчитат специалистите.

Според проф. Витър Уолк, от Университета на Уоруик, 100% е вероятността за изявата на подобни поведенчески проблеми, ако при бебето се проявят едновременно няколко признака като склонност към рев, проблеми със заспиването и храненето.

Въпреки че британските експерти смятат изследването за важно, все пак обръщат внимание на родителите, че не бива да се тревожат излишно относно изнесената статистика. Според коментарите им, би било наистина от полза, ако при установяването на ранни признаци на бъдещи поведенчески проблеми, родителите са подготвени професионално как да коригират държането на детето си с минимални, но ефективни, усилия. Действително е наложително на децата да се обръща пълноценно внимание и достатъчно време от страна на родителите в ранна възраст, тъй като от тогава могат да се предотвратят бъдещи проблемни прояви в поведението им, акцентират експертите в статията.