Симптомите при инфекцията с респираторен синцитиален вирус при децата до 6-месечна възраст са по-силно изразени в сравнение с по-големите деца и възрастните, при които може да се вземе за настинка.
 


Характерно е вирусът да се разпространява през зимните месеци, когато става  причина за заболявания от остър бронхит при малките деца до двегодишна възраст, като най-засегнати са кърмачетата до 6 месеца.Симптомите обикновено са умерено изразени, като е характерно влошаване през нощта. Заболяването не е животозастрашаващото и повечето деца се възстановяват без усложнения. Въпреки това обаче, заради изтощението на организма на малкото бебе, както и с цел да се избегнат излишни рискове, може да се наложи прием в лечебно заведение.
Респираторният синцитиален вирус се предава от човек на човек при директен контакт. При малките деца се наблюдава ринит и кихане. Телесната температура се повишава и обикновено е между 38 до 39°C. Появяват се кашлица и проблеми с дишането.
 


Симптомите на заболяване се развиват за няколко часа, но най-критичният период е между 2-3. ден след поява на кашлицата. Кашлицата е суха и се дължи на възпаление на лигавицата на гърлото и гласовите струни на ларинкса. За седмица кашлицата постепенно намалява.
 


Инфекцията рефлектира върху бронхиолите, поради което дишането става по-трудно и болезнено. Това прави дишането на бебето по-учестено.
 


Затрудненото дишане, причинено от възпалението на лигавицата на дихателните пътища и прекомерното отделяне на секрети, е причина за шума от гърдите на бебето. Шумът, бледнината по лицето, синкавият цвят на кожата около устата и ноктите на пръстите, са важни признаци за влошаване на състоянието на бебето.
 


Храненето на кърмачетата до 6-месечна възраст е затруднено. Състоянието им рефлектира и върху съня, заради проблемите с дишането.

 


При сложните случаи, въпреки че те са изключение, за детето става невъзможно да диша. Симптом за това е напрягането на мускулите на шията при дишането. Мускулите на гърдите също изглеждат напрегнати.
Учестеното затруднено дишане, комбинирано с висока температура, може да доведе до обезводняване на организма.Симптомите:

  • бебето е неспокойно и раздразнително,
  • при влошаване на състоянието става сънливо,
  • кожата е суха, студена и бледа,
  • очите изглеждат хлътнали,
  • пулсът е учестен,
  • трудно се отделя слюнка, устата е суха,
  • фонтанелите хлътват.Лечението
Няма ваксини, които да предпазват от респираторния синцитиален вирус. Важно е да не се дават медикаменти, които да изсушат лигавиците (антихистамини). Не е сигурно, че традиционните средства срещу кашлица имат полза. При затруднено дишане на кърмачета до 6 месеца се предприема хоспитализация, за да се избегне влошаването на състоянието вследствие на затрудненото хранене.
 


В болницата на децата се прилага кислородно дишане или медикаменти, които да разширят дихателните пътища. При прекомерна загуба на течности се налага интравенозното им компенсиране.
 


Антибиотичното лечение е без ефект при вирусните инфекции и не се прилага.В останалите случаи децата се лекуват в домашни условия.
 


Въпреки че заболяването преминава за седмица, кашлицата остава дълго след това.За да се предпазят децата до 6-месечна възраст от инфекции, следва да се избягва контактът с болни възрастни. Препоръчително е да се спазва висока хигиена, миене на ръцете със сапун, от всички заети с грижите по отглеждането на детето и поддържане на вещите му – готвене, почистване на дома.
Задължително е при симптоми на разболяване родителите да се консултират с лекаря на детето.

 


Винаги следва да има на разположение форма на парацетамол и ибупрофен, подходяща за кърмачета. При заболяване на детето е важно да се полагат грижи за поемането на достатъчно течности от бебето. Необходимо е да се постави възглавничка под главата му или когато е по-малко да се повдигне позицията на горната част на леглото му при главата. Тази мярка ще улесни дишането.