Новороденото реагира на своето състояние (глад, ситост, жажда, болка, дискомфорт), а също и на околната среда (топлина, студ, звуци, допир, светлина). На този етап общуването с бебето се заключва в способността ви да отгатвате по крясъците му неговите потребности и бързо да ги задоволите. Чак към края на първия месец малкият човек ще може да ви възнагради за старанията ви с усмивка.

 

За развиване на зрението и способността за разглеждане и продължително проследяване с поглед можете бавно да местите на различни страни включено фенерче или да го включвате и изключвате. За да променяте цвета можете да го увиете в цветни хартии. Само не светете с фенерчето право в очите на бебето, това е неприятно и за възрастните.


 

За развиване на слуховото внимание можете да използвате играчки с камбанки или дрънкалки, можете да ги прикрепите към креватчето или да ги закачите на въртележката. Можете да танцувате с бебето на ръце под звуците на бавна музика или такава, която сте слушали по време на бременността. Правете плавни движения и леко полюлявайте малкото съкровище.

 

За да стимулирате кожната чувствителност, поглаждайте ръчичките и крачетата на мъничето с различни меки предмети. Например с перце, копринена панделка, кадифе, мъхеста тъкан, кожа, гъба за баня и др. Сред играчките е добре да има парцалена кукла, ушита от различни материали.
За да му е интересно да изучава собствените си ръце, сложете на ръчичката на бебето гривна от ярък плат или чорапче, за да може то да го гледа. Към края на месеца то с интерес ще разглежда ръцете си.

 

Възпитание. При общуването си с бебето трябва колкото се може повече да му говорите, да му пеете, да му пускате музика. Стремете се да предизвиквате у мъничето положителни емоции при общуването, придружавайте го с ласки, галене, радостна мимика, нежност, целувки.

 

Всички предмети доближавайте на 20-25 см от лицето му, за да може то да ги види ясно. На същото разстояние навеждайте лицето си към него, за да може то да го разглежда. При това му говорете, усмихвайте се правете гримаси. По този начин бебето ще се научи да установява зрителен контакт с родителите си.