Развитието на млечните зъби започва още по време на вътреутробното развитие на плода. Редът и сроковете за появата на първите зъби невинаги следват нормите и дори известни отклонения не трябва да будят притеснение.


Някои новородени, дори се раждат със зъбче! Времевият прозорец за появата на първия млечен зъб е много широк, като започва от 4-месечна възраст и може да продължи до навършване на 15 месеца. Обичайно последните млечни зъби се появяват между 2,5 до 3-годишна възраст. Трябва да се има предвид, че ако детето е родено недоносено или с ниско тегло е твърде вероятно, появата на млечните зъби да се забави.


Да разгледаме развитието на зъбите месец по месец...


Пети месец

Венецът обикновено е оточен, в някои случаи зачервен, а може дори да прозира първият млечен зъб. Бебето „опитва“ всичко, което попадне в ръцете му, има обилно слюноотделяне и дори е възможно кожата около устата да е леко раздразнена. Някои деца чувстват силен дискомфорт, будят се често и дори може да капризничат при храненето. Този процес от друга страна съвпада с много други промени – двигателно развитие, захранване, психоемоционални промени. Неспокойствието от растящите зъби може да се повлияе от локални обезболяващи и хомеопатични продукти, след консултация при педиатъра.

Шести месец

При голяма част от децата вероятно вече са се появили първите долни резци. Те излизат почти едновременно, но може да има изключения и при някои деца се появяват първи горните резци.


Ако до сега не сте опитали, предложете гризалки под формата на ринг, някои имат възможност да се охладят и допълнително успокояват отока и неразположението.
С появата на първия зъб е време да започнете грижата за зъбите. Има меки гумени четки, или накрайници за пръст и детски пасти за зъби (без флуор), с помощта на които да почиствате зъбчето ежедневно. Масажиращите движения ще допаднат на бебето, освен това навиците за устна хигиена най-лесно се изграждат от най-малка възраст.

Седми месец

Веднага след появата на долните централни резци, следват и горните. Вече лесно разпознавете никнещото зъбче и сте усвоили някои похвати да намалите неспокойството. След шестия месец можете да предложите и замразени плодове и зеленчуци (банан, ябълка) в специални мрежички за раздъвкване.

От 9 до 16 месец

Следва появата на страничните резци (горни и долни латерални резци). Те обикновено се появяват по двойки. Дъвкателните възможности на детето значително нарастват. Може да отхапва. След 8 месец започва да се учи и да дъвче, като оформя хапка, задържа я в устната кухина и я прехвърля от едната дъвкателна повърхност към другата. След 8 месец в менюто на бебето се въвеждат храни, които съдържат малки парченца (намачкана храна, попара, дребни макарони).

14 месеца

След резците следва появата на първите кътници. Те са по-светли на цвят и по-малки от постоянните. С тяхна помощ детето започва да дъвче все по-добре месо и твърди зеленчуци. Преминава към преходната храна. Може да отделяте от общата храна, с по-малко количество подправки, по възможност без пържено, добавена сол и захар. Храната трябва да е добре термично обработена.

18 месеца

Около година и половина се появяват и кучешките зъби, които помагат за разкъсването на храната.

26 месеца

Последни се появяват задните кътници. С тях завършва растежът на млечните зъби - 20 на брой. Смяната на млечните зъби започва около предучилищна възраст – на 6 години.


Освен ежедневната хигиена, с появата на всички млечни зъби следва да започнат и редовните профилактични прегледи и първите срещи със стоматолог. Важно е детето да изгради полезни навици и положителна асоциация, тъй като евентуална намеса за лечение и профилактика би била по-трудна при по-големите деца.

 

Библиография:

1.NHS. 2016a. Baby teething symptoms. NHS Choices Health A-Z: pregnancy and baby. www.nhs.uk [Accessed May 2018]

2.NHS 2016b. Tips for helping your teething baby. NHS Choices Health A-Z: pregnancy and baby. www.nhs.uk [Accessed May 2018]

3.NICE CKS. 2014. Teething: stages of teething. National Institute for Health and Care excellence, Clinical Knowledge Summaries. cks.nice.org.uk [Accessed May 2018]

4.Your child's teething timeline, Joanne By Joanne Lewsley, Gemma Caton, Specialist health visitor, February, 2019 Baby center https://www.babycentre.co.uk/a1050142/your-childs-teething-timeline;