Зрението на бебето през първите 12 месеца претърпява бурно развитие. До навършване на 1-годишна възраст то вече може да вижда ясно, въпреки това зрението не е напълно развито до 4-5 годишна възраст.

 

Какво вижда новороденото?


След раждането бебето вижда най-ясно на 20-30 см разстояние. Обяснението е, че на тази възраст то прекарва по-голямата част от времето в сън, а най-активно е по време на хранене. Така, стоейки в скута на майка си при кърмене, то най-ясно вижда нейното лице. Зрението обаче все още е неясно, като то все пак може да различи светлина, форми и движения.

 

Очите на новороденото са много чувствителни към светлината. Поради тази причина те са често затворени, когато е прекалено светло около него. Когато светлината е по-приглушена, то по-често отваря очи. Тогава може да забалежите, че двете очни ябълки не се движат симетрично, погледът може да се пркръстоса, или да Ви се струва, че детето е кривогледо. Това е нормално явление, тъй като контролът над очните мускули е все още несъвършен. Постепенно това физиологично кривогледство се „израства”. За целта е необходимо да се стимулира зрителният апарат на детето.

 

То най-много обича да вижда лицата на хората, контрастни цветове, движещи се предмети. Ето защо една черно-бяла снимка може да е много по-интересна на детето и да задържи по-дълго неговото внимание, отколкото 1 ярък едноцветен предмет, в който няма контрастиращи цветове.

 

Развитие на зрението след 1-вия месец

На 2-месечна възраст бебето вече се е научило да фокусира с двете очи и може да следи движещ се наляво-надясно предмет. В повечето случаи то може да проследява предмет и по-рано, малко след раждането.

 

Между 2- и 4-месечна възраст бебето все по-добре може да отдиференцира цветовете. То започва да различава подобни цветове, като червено и оранжево. В резултат от това бебето вече предпочита по-ярките играчки, както и такива, които са с по-сложен дизайн и форма. Подходящи за тази възраст са по-ярките картинки, снимки, книжки и играчки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

След 5-месечна възраст бебето започва да различава и детайлите на играчките. Така на него му стават интересни неща, които до сега не са му правили впечатление. Например: лицето на плюшеното мече, дървото отвън, дизайнът на дрънкалката и т.н.

 

Възприятието за дълбочина, което позволява на детето да съди за отношенията между отделните предмети в пространството, започва да се проявява след 5-месечна възраст. Тогава двете очи започват да работят заедно и така светът за бебето става триизмерен.

 

До 8-месечна възраст контролът върху движенията на очните ябълки и координацията око-ръка продължават да се подобряват. След осмия месец повечето бебета вече пълзят. Това допълнително развива координацията между очите, ръцете, краката и тялото. След 8 месечна възраст то разпознава хората и предметите, намиращи се на другия край на стаята.

 

На 9-месечна възраст детето вече се изправя от седяща позиция, а на 10 месечна възраст може да хваща малки предмети с палеца и показалеца. Това означава, че се развива фината моторика, за която основно значение има именно зрителният анализатор и добрата координация между окото и фините мускули на ръката. За по-добро развитие на фината моторика помагат някои играчки – за подреждане на кули от кубчета, нанизване на рингове, играчки за сглобяване и т.н.

 

Като родител, Вие бихте могли да подпомогнете стимулирането и развитието на зрителния анализатор. Това става посредством ежедневните игри с подходящи за възрастта му играчки, които едновременно будят интерес у детето и са обучителни. Така се развива не само зрителният анализатор, но и паметта, нервната система, опорно-двигателната система и т.н.