Зрението е най-важното сетиво на човека. Чрез него той възприема над 80% от информацията в заобикалящия го свят. Зрителният анализатор обаче се развива постепенно. Това е процес, който отнема няколко години.

 

Така например след раждането детето прекарва по-голямата част от времето в сън, то се събужда само, когато трябва да се нахрани. В този период зрението не му е толкова необходимо, то се ориентира главно чрез обонянието. С течение на времето обаче активността му се увеличава, то започва да се опитва да фокусира отделни предмети, лицата на хората, да движи очите си синхронно, така че да проследява движещи се предмети и други. Всички тези дейности трябва да бъдат усвоени от детето постепенно.


 

От раждането до четири месечна възраст

 

В началото на този период зрението е мъгливо, неясно. Бебето е чувствително към по-силната светлина и затова особено непосредствено след раждането, очите му често са затворени. То не може да разпознава оделните лица или предмети.

 

Очните движения не са целенасочени, те са плавни, плаващи. Често очите могат да не се движат синхронно. В следващите седмици и месеци зрението се прояснява. Към третия месец бебето вече може да следи движещи се предмети и да посяга към тях в опит да ги хване. Това е показател, че се подобрява и координацията.

 

Какво могат да направят родителите, за да подпомогнат развитието на зрението в този период?

 

Осигурете приглушена светлина в стаята и използвайте нощна лампа, така няма да се дразни зрителният анализатор на бебето и то по-често ще отваря очите си. Поставяйте предмети (например играчки) на разстояние 25-30 см, така то ще ги вижда най-ясно и ще се стимулира умението да ги фокусира.

 

Разнообразявайте позицията му в стаята, говорете му когато го разхождате. Така ще му осигурите разнообразна картина, която ще привлича вниманието му и ще стимулира развитието на зрението му.

 

От 5- до 8-месечна възраст

 

Подобрява се синхронното движение на двете очи, както и координацията между мозъка и двигателния апарат. При раждането бебето няма добро дълбочинно възприятие. То не може да прецени кой предмет е близо и кой по-далеко. Това умение постепенно се развива и на около 5-месечна възраст детето започва да използва двете си очи – бинокулярно зрение.

 

В началото на периода се усъвършенства и цветното зрение и детето започва да различава отделните цветове. Към 8-месечна възраст някои бебета вече пълзят, което допълнително подпомага усъвършенстването на координацията око-крак-ръка.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво да правим?

 

Осигурете му достатъчно количество цветни играчки, такива които издават звуци или се движат. Задължително ги поставяйте в обсега на детето, така че да може да ги хване и да ги „изследва”.

 

Осигурете му достатъчно време за зрителна стимулация. Избягвайте обаче гледането на анимационни филми и телевизия. Бързата смяна на образите на екрана пренатоварва още незрялата нервна система на бебето. То получава огромно количество информация, която не може да „преработи” и съответно се стига до свръхстимулация.

 

От девет до дванадесет месеца

 

Придобитите до момента зрителни умения се усъвършенстват. Подобрява се усетът за дълбочина с развитието на фината моторика, цветното зрение, синхронното движение на очите.

 

Какво да правим?

 

В тази възраст много забавни могат да бъдат игрите на криеница. Така се изгражда зрителната памет на детето. Назовавайте винаги предметите с имената им, така че да се изграждат съответите асоциативни връзки в мозъка. Това е особено важно за развитието на нервната система на бебето.

 

Чрез придвижването посредством пълзене или търкаляне детето успява да достигне до редица предмети, което подобрява и пространственото му зрение.