Вкусът е едно от сетивата за човека. Той, заедно с обонянието, са добре развити още при раждането на бебето.

 

Развитието на вкусовите възприятия на човек започва още вътреутробно. Някъде около 9-та гестационна седмица се формират устната кухина и езикът, заедно с първите вкусови луковици. Това позволява на бебето още преди раждането то да възприема различни вкусове. По време на бременността плодът е заобиколен от амниотична течност. Той поглъща част от тази течност, която преминава през храносмилателната му система. Съставът й е сложен, но се влияе от това, с което се храни майката. Ето защо бебето още вътреутробно може да „усеща” различният състав на амниотичната течност, обусловен от менюто на майката.


 

След раждането вкусовите рецептори на бебето са много чувствителни. То разпознава най-добре сладкия и киселия вкус, като по този начин различава майчиното мляко. Вкусът и обонянието са свързани сетива. Това позволява на бебето да се ориентира на коя страна да обърне главата си, за да бъде накърмено. Освен това то може да различи Вашата кърма от тази на друга майка.

 

Как се развива вкусът в първата година?

 

След раждането постепенно броят на вкусовите луковици се увеличава, което позволява на бебето да разпознава все повече вкусове с течение на времето.

 

  • Новородено до 3-месечна възраст

Вкусът на бебето в периода е много чувствителен. Вкусови луковици се намират не само по езика, но и по тонзилите и фаринкса. Бебето може да различи сладък и кисел вкус, като предпочита сладкия (какъвто е вкусът на кърмата).

 

  • 3 до 6-месечна възраст

 

В този период детето започва да се опитва да поставя различни играчки и предмети в устата си. Това показва, че то използва езика си, за да изследва текстурите и вкусовете на предметите. На около 5 месечна възраст се развива и вкусът към солено, т.е. детето вече може да различава солените храни. Това е свързано с началото на захранването – бебето е готово да приема храна, различна от майчиното мляко.

 

  • 6 до 12-месечна възраст

 

След започване на захранвеното бебето за първи път опитва вкус, различен от майчината кърма или адаптираното мляко. То е подозрително и подхожда с недоверие към всяка нова храна, която опитва. Това може да направи процесът на захранване труден и по-продължителен. Причината е, че бебето вече има вкусови предпочитания и може да хареса дадена храна, а категорично да откаже друга. Според някои учени една нова храна трябва да се предложи на бебето поне 8 пъти преди да решите, че то не я харесва.

 

NEWS_MORE_BOX

 

На 7-8 месечна възраст може да предложите на бебето храна, която да изяжда, използвайки пръстите си. Това е нова възможност за него да тренира вкусовите си въприятия и да опитва нови храни, като например някои плодове.

 

Наследява ли бебето вкусовите предпочитания на родителите?

 

Формирането на вкуса зависи от много фактори, само някои от които са наследствени. Вкусовете, които то е „усещало” по време на вътреутробното развитие, след раждането са му познати и то ги предпочита. Това обаче не означава, че то няма да хареса и новите за него храни, които му предлагате.

 

Бебетата са много добри имитатори. Те възприемат и повтарят изключително добре отношението, което Вие имате към храната. Важно е да не показвате негативно отношение, особено към здравословните храни. Така ще позволите на бебето самò да изгради своите вкусови предпочитания.

 

Разнообразието от вкусове, които детето усеща посредством майчината кърма, има отношение към вкусовите предпочитания на бебето в бъдеще. Счита се, че колкото по-дълго се кърми детето, толкова повече и различни вкусове ще възприеме. Така като порасне то ще бъде по-малко капризно по отношение на хранителното меню.