Слухът е едно от сетивата на човек. Той е основно средство за формирането на речта и съответно за изграждането на комуникативните и социални умения на детето, както и за нервно-психическото му развитие.

 

Бебето може да чува още, докато е в утробата на майката. Така то след раждането може да разпознава гласовете на най-близките Ви хора, които е чувало още преди да се роди. Все пак слухът му не е съвършен, той се развива постепенно в следващите месеци. Причините за това са две:


  • Ушният канал е изпълнен с течност при раждането, което постепенно се резорбира.
  • Частта от главния мозък, която е отговорна за възприемането на слуха, все още не е напълно развита и съответно функционира несъвършено.

 

Как се развива слухът?

 

1. Новородено

 

След раждането бебето разпознава и се успокоява от гласовете на родителите. Освен това то чува най-добре високочестотните звуци. Ето защо говоренето „на бебешки език” може да привлече повече вниманието му. Не прекалявайте обаче с този начин на говорене, тъй като това може да забави речевото му развитие в бъдеще.

 

2. Три месеца

 

На тази възраст частта от мозъка, отговаряща за разбирането на говора и развитието на речта, се развива и става по-въприемчива. Ето защо бебето вече се обръща по посока на Вашия глас и дори се опитва „да Ви отговори” издавайки гърлени звуци. Бебето се пренасища бързо с информация – то започва да става раздразнително, ако стимулацията му е дошла в повече. Така, ако усетите, че вниманието на бебето не е насочено към Вас и това, което му говорите, по-добре е да спрете и да му дадете време за почивка и усвояване на възприетата информация.

 

3. Четири месеца

 

На тази възраст бебето развълнувано отговаря на различните звуци, като например то се усмихва, когато чуе гласа Ви. Ще забележите, че то гледа движението на устните Ви и се опитва да имитира звуците, които чува. В началото то по-скоро възпризвежда ритъма на говора, като все още е рано да се очаква, че ще може да изговаря срички.

 

4. Шест месеца

 

Слухът на бебето е почти напълно развит. То бързо се обръща по посока на звуците, като дори може да чува по-тихите звуци.

 

5. Дванадесет месеца

 

Бебето на тази възраст има изградени предпочитания за звуци. То може да разпознае любимите си песни, като реагира положително, когато ги чуе.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Как да стимулираме развитието на слуха на бебето?

 

Създаването на стимулираща среда несъмнено подпомага развитието на сетивата на бебето, включително и на слуха му. Трябва да установите какво му се харесва и какво не. Пробвайте да му пеете песни, да му четете приказки, да му говорите за ежедневни неща, за предметите от обкръжението. Така то живее и се развива във вербална среда, което оказва положително влияние върху възприемането на нова информация и формирането на говора.

 

Не забравяйте, че вниманието на бебето не може да се задържи прекалено дълго и съответно бързо се отвлича. Ако това се случи, преустановете заниманията и му дайте време за почивка.

 

 

Как да разбера дали бебето има проблем със слуха?

 

Ако бебето спи непробудно, когато около него е много шумно, не се събужда от кучешки лай или от звъненето на телефона или звънеца на вратата, това е в границата на нормата и не показва, че то има проблеми със слуха. Просто то е преуморено и се нуждае повече от сън.

 

Когато бебето е будно то обикновено се стряска от силните и внезапни звуци. То се обръща по посока на гласа Ви и реагира на звуците в обкръжаващата го среда. Обикновено още в родилния дом новороденото преминава през т.нар. слухов скрининг, който позволява да се установи рано нарушението на слуха и съответно да се вземат мерки. Ако бебето е родено недоносено, то със сигурност подлежи на проверка на слуха по време на болничния престой или след изписването.