Обонянието на бебето е в тясна връзка с вкусовите възприятия. Поради тази причина то има важно значение за формиране на хранителните предпочитания в бъдеще. От друга страна обонянието е свързано с емоциите и има важна роля в изграждането на връзката с родителите.

 

Развитието на рецепторите за миризмите започва още по време на вътреутробното развитие на бебето. Това се случва около 10 гестационна седмица. Още преди това се е формирал външният нос - около 7-8 гестационна седмица. По време на вътреутробното развитие плодът е заобиколен от амниотична течност, част от която то поглъща. Съставът и вкусовите й качества се влияят пряко от това, с което се храни майката. Тъй като вкусът и обонянието са тясно свързани, бебето може да възприеме различните аромати. Така в бъдеще, след раждането, тези миризми са му познати.


 

След раждането обонянието на бебето е много силно. Всъщност, това е най-добре развитото сетиво. То му позволява да се ориентира в обстановката и да Ви разпознае, въпреки че все още не може да Ви види ясно. Това му осигурява необходимия ориентир, когато то трябва да намери гърдата и да засуче. Счита се, че бебето може да разпознае миризмата на Вашата кърма и да я различи от тази на другите майки.

 

Възприемането на миризмите се свързва с определени мозъчни структури, които имат отношение за формирането на паметта и емоциите. Така впоследствие бебето асоциира ароматите с определени преживявания и събития.

 

Как се развива обонянието в първата година?

  • Новородено. То разпознава Вашата миризма и аромата на кърмата Ви. Това му позволява да различи отделните хора, които са в контакт с него и да разпознае майка си. Бебето се успокоява, когато го държи познат човек. Благодарение на обонянието то изгражда силна емоционална връзка с родителите си. Препоръките са да не се използват силни аромати и парфюми в първите месеци след раждането на детето, тъй като това може силно да го раздразни.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Три месеца. Бебето свиква с различните миризми около него. То използва обонянието си, за да разпознае различните хора, дори различните помещения в апартамента. Ако усети нова миризма, непозната за него, то може да реагира негативно с плач и ритане с крачета, показвайки, че се чувства застрашено.
  • Шест месеца. Това е периодът, в който бебето среща много нови за него аромати. Причината е, че започва захранването. Тук основно значение имат ароматите, които бебето е усещало по време на вътреутробното развитие чрез различния състав на амниотичната течност. Към непознатите за него аромати то може да подходи първоначално негативно. Впоследствие обаче (след няколко опита) може да ги хареса и да приеме новата храна. Затова са необходими няколко опита при включването на нова храна, преди да се каже, че детето не я харесва.
  • 12 месеца. Детето вече има собствени вкусови предпочитания, които пряко влияят и на обонянието. Затова в този период включването на нови храни може да се окаже голямо предизвикателство. Обонянието на детето постепенно се развива до навършването на осемгодишна възраст.

 

Има ли миризми, които действат успокоително на детето?

 

Всички познати миризми действат успокоително за детето, за разлика от новите такива, които могат да създадат негативни емоции. Така например „любимата” завивка може да успокои плачещото бебе, тъй като ароматът й му е познат. Други аромати, които действат успокоително, са някои етерични масла. Според някои проучвания масажът с бебешко олио с аромат на лавандула може да облекчи коликите на бебето. То има положителен ефект и при адаптацията на недоносеното новородено бебе. Употребата на етерични масла трябва да се извършва с повишено внимание, тъй като може да има негативен ефект, особено при директна употреба върху нежната бебешка кожа.