Бебето става все по-активно и интересно. То харесва да играе с няколко предмета едновременно. При това му харесва не само да ги гледа, но и да ги пипа. По тази причина любими играчки стават гумените пищящи играчки, кухненски съдове, лъжички, ключове, кубчета, мека парцалена топка от различни по цвят и текстура парчета плат.

 

Развиващи игри. За да стимулирате самостоятелното седене на бебчето без опора на ръце, поставете го седнал като го заобиколите с възглавници или одеяла. Поставете пред него кубчета или други играчки. За да си играе с тях, то трябва да освободи поне едната си ръка, а по-късно и другата. Можете и вие да си играете с него, като му поднесете любимата или нова играчка, местите я от едната на другата страна в обсега му. Мъничето непременно ще се опита да я хване, а това ще го стимулира да седи известно време, без да се опира на ръце.


 

Бебето в тази възраст често играе легнало по корем, като повдига главата и гърдите си. То периодично се опира на едната ръка, а втората протяга да стигне играчката. Това е много уморително занимание. За да му е по-лесно, можете да подложите под гърдите му възглавничка. Така бебето ще освободи ръцете си и ще може да поиграе по-дълго в любимото си положение.


За да стимулиране самостоятелното придвижване и пълзене на бебето, докато играете с него сложете любимата му играчка близо до него, така че да не я достига с ръка.

 

Тогава мъничето с всички възможни средства ще опита да се добере до нея. Ако сте сложили играчката твърде далеч и бебчо не може да я достигне, незабелязано я приближете, за да може то само да си я вземе. В противен случай ще се разстрои и няма да иска да играе на тази игра. За развиване на двигателната активност и стимулиране на пълзенето, играйте на пода. Положете подходяща мека и студоизолираща настилка и осигурена достатъчно пространство на бебето, то само знае какво да прави.