В петия месец е добре бебето да има изграден точен режим. То започва да очаква многократно повтарящи се събития. По ставащото около него то разбира, че се готвят да го нахранят и се успокоява още преди началото на кърменето. Общува с възрастните чрез изражение на лицето и звуци. Мъничето все повече се привързва към хората около него. Същевременно нараства и недоверието към чужди и непознати хора. Светът се разделя на "свои" и "чужди".

 

Към методите за опознаване на околния свят се присъединява активно и изследването с уста. Още дълго време бебето ще слага в уста предметите, които изучава. За това трябва да бъдем изключително бдителни към заобикалящите го предмети и да не го оставяме без надзор.


 

Възпитание. Необходимо е да стимулираме изследователските пориви на мъничето, които се проявяват с хващане, опипване, разглеждане, удряне по околните предмети, раздрусване, пъхане в уста, дъвчене и смучене. По тази причина играчките трябва да са максимално приспособени за хващане и дъвчене, т.е. трябва да са здрави, лесно да се мият и да не са токсични. Трябва да са ярки и разноцветни, за да е интересно да се разглеждат.

 

Това може да бъдат различни играчки от плат (зеленчуци, кубчета, животни, кукли) и дори предмети от бита, които са подходящи (четки за зъби, меки ролки за къдрене, дървени лъжици, капаци на тенджерки и други кухненски приспособления). Можете да окачите играчки в близост до бебето, така че то да може да ги зостигне и да ги опознава. В общуването с бебето по-често назовавайте онези части от тялото му, които докосвате.

 

Развиващи игри. Към игрите, които сте играли с бебчето в предходните месеци, можете да добавите и нови. Дайте му да си поиграе с кухненските съдове. Особено ще му харесат лъскавите тенджери. Отнесете бебето до голямо огледало, за да може да види себе си и мама изцяло. Покажете му кое е Вашето отражение и кое - неговото. Разлепете шарени картинки с ярки цветоне по стените. Но ги залепете така, че бебето да може да ги хваща, дърпа и разлепя. По този начин се тренира фината моторика на пръстчетата.