Третият месец от живота на бебето е по-интересен от двата предходни. Родителите и мъничето вече се разбират по-добре, което значително облекчава общуването. През третия месец се усъвършенстват зрителните и слуховите способности на бебето. То постепенно започва да възприема по-добре слабите и ниско интензивни звуци. Развиват се и сетивните му способности.

 

То се учи да отличава на пипане различни предмети: топли и студени, меки твърди. Вече се опитва да произнася звукове и много се радва, когато възрастните се присъединяват към него.Физическо развитие. На два месеца бебето тежи средно около 4900 г, през третия месец наддава между 600 г до 1 кг. На два месеца дължината на тялото е около 56 – 60 см през третия месец, то пораства с около 2 см, а за трите месеца е пораснало с около 8 – 9 см.

 

Двигателна активност. При тримесечното бебе се запазват рефлексите на новороденото, но към края на третия месец те започват постепенно да отслабват. Изчезват рефлексът за ходене. Когато се постави по корем, бебето вече се опира на ръце, вдига ръце към лицето си, а не ги мушка под гърдите както преди. Краката и тазът по-често лежат на повърхността, а не се издигат над нея, макар че все още се запазва склонността крачетата да се прегъват в коленните и тазобедрените стави. Когато лежи по корем, бебето вече може да задържи главичката си повдигната над 10 сек. Пасивните движения вече срещат по-слаба съпротива. Юмручетата постепенно се отварят и дланите се откриват.

 

Физическо възпитание. В общи линии физическото възпитание през третия месец е аналогично на предните два месеца и основно е насочено към понижаване на високия тонус на мускулите. Може малко да се увеличи продължителността на всяко упражнение. Сега е и времето, в което можете да започнете плуване за бебета. Плувните движения се изпълняват „на суша“ и във вода. Консултирайте се с инструктор по плуване, който ще препоръча какви движения да изпълнявате. Те подпомага правилното физическо развитие на бебето.