Шестият месец е много важен за развитието на бебето. През този период то започва да става по-малко зависимо от мама, тъй като се учи да сяда само, да си играе и да се придвижва. Започват и първите опити за пълзене. Вече по-малко време прекарва в ръцете на възрастните.

 

Физическо развитие. На петмесечна възраст бебето тежи около 7 кг. През шестия месец наддава средно 500 г. В края на петия месец дължината на бебето е 63 - 67см, през шестия месец, то пораства с около 2 см. Към края на месеца е възможно да се появят и първите зъбки, най-често това са долните резци.


 

Двигателна активност. Поставено по корем, бебето вече се подпира на изпънатите си до край ръце, а телцето се повдига нагоре. Това най-често се случва, когато мъничето иска да се добере до интересуващ го предмети или играчка. При обръщане главичката на бебчо активно се накланя, така че брадичката почти се опира в гръдния кош, а ръчичките се прегъват и допират до тялото.

 

Крачетата се прегъват в тазобедрената стави със съкращаване на коремните и тазовите мускули, при това бедрата почти опират в корема. Преобръщането завършва със сгъване на коленете. През този период постепенно се увеличава също способността бебчо да се опира на крачетата си. Но все още е прекалено рано за ходене. Тазобедрените стави още не са готови да поемат тежестта на тялото.

 

Когато лежи по гръб, мъничето може да протегне и двете си ръце към интересуващия го предмети или играчка и да го пипне, ако е на достатъчно близко разстояние. Отчетливото хващане с ръка все още не е формирано, бебето хваща неуверено, може да изпусне предмета  при движение с ръце или ако вниманието му се отвлече от други обекти или занимания. По време на опитите си да седи самостоятелно, бебето периодично се накланя на едната или другата страна или пада назад. За това не го оставяйте да седи дълго време без надзор върху твърда повърхност. Спокойно можете да го оставяте седнало в средата на леглото.