През седмия месец бебето продължава да развива своята независимост. Ако е усвоило пълзенето - това е едно от любимите му занимания. То открива нови и нови неща, които за нас са съвсем обичайни. Но за мъничето всички те са нови играчки. Например връзката с ключове, кухненските съдове, четки, гъби, кутийки и т.н. По време на изследването на предметите, бебето може да отвлече вниманието си към възрастния, доближил се до него, съвсем за кратко.

 

Физическо развитие. В началото на седмия месец бебето е около 7 - 8 кг. През този месец то ще наддаде средно 600 г. Дължината на бебето е около 65 - 70 см. Като то ще порасне с 2-3 см през предстоящия месец. Към края на седмия месец бебчо вече може да има 1 до 3 зъба.


 

Двигателна активност. При поставяне по корем бебето се опира само на опънатите си ръчички. Ако в това положение му покажете играчка на нивото на очите му. То ще се опита да я хване с една ръка като пренесе тежестта си на другата. При това може да остане в тази поза над 2 секунди. Ако поставите играчката пред него, то ще се опита да я достигне като протегне напред едната си ръка.

 

Мъничето още не може да се придвижва напред. Малко по-нататък то ще може да се движи с опора в три точки - двете колене и една от ръцете, а с другата ще се старае да достигне играчката. Когато лежи по гръб, сладурчето винаги държи длани пред лицето си, симетрично спрямо тялото. Вече задържа самостоятелно предметите в ръка. Учи се да седи без упора.

 

Физическо възпитание. През седмия месец се въвеждат упражнения с ръцете за самостоятелно изпълнение, могат да се въведат и занимания с обръчи. За укрепването на мускулите на гърба и краката се добавят и упражнения за лазене. В седмия месец някои бебетата вече лазят активно, докато други тепърва започват подготовка. За да стимулирате лазенето слагайте бебето по корем, а вашите ръце поставяйте зад неговите стъпалца като упора. Не забравяйте че някои бебета не лазят. За това не бъдете прекалено настоятелни.